Брайтън задълбочи още повече кризата в Арсенал, след като удари лондончани с 2:1 на своя стадион и им нанесе 4-о поредно поражение във всички турнири и 6-о в последните 8 мача. 
 
Силно първо полувреме помогна на домакиинте да спечелят, а след почивката подобрението при Артилеристите не им донесе успех и след последния съдийски сигнал феновете издигнаха плакати с искане за оставка на Арсен Венгер. 
 
Така Чайките записаха 5-и пореден мач без загуба в шампианата, като с 34 точки се изкачи на отличното 10-о място и стана първият новак след 34 поредни мача, успял да победи хората на Арсен Венгер. 
 
Арсенал остава в свободно падене с 45 точки и дори не може да бъде сигурен за 6-ото си място, като привържениците със сигурност нямат търпение кампанията да приключи, след като тя се очертава да бъде най-слабата от 20 години насам. 

За Арсенал Джак Уилшър бе на линия и стартира, като общо Венгер направи 3 промени, пускайки още Чеймбърс и Айоби. Домакините пък започнаха с единайсетте, които биха Суонси с 4:1 в миналия кръг. 

 
И феновете на Чайките не трябваше да чакат дълго преди да изригнат, въпреки че Арсенал започна по-добре. В 7-ата минута обаче, след корнер, Дъфи върна успоредно на вратата и неговият колега в центъра на отбраната Люис Дънк нямаше проблеми да вкара отблизо първия си гол след повече от година. 
 
Последва опасен удар на Кристиан Грос, който Чех спаси, но Брайтън заигра вдъхновено, докато лондончани определено изглеждаха шокирани от ранния гол, който получиха. 
 
Последва пробив на Искиердо отляво, но ударът му бе отклонен в корнер, след който Дънк засече с глава, но прати топката над вратата. Това бяха отлични минути за домакините и не бе изненада, че в средата на първата част те удвоиха аванса си. 
 
Кошчелни загуби лесно топката, която бе пратена надясно към Кристиан Грос. Халфът центрира перфектно и на далечната греда Глен Мъри отбеляза с глава 8-ия си гол в последните 10 мача, макар че и Петр Чех можеше да се намеси сякаш по-добре. 
 
Eдва в последните минути на първата част Арсенал успя да се подобри и съумя да върне интригата. В 43-ата минута Джака намери отлично Обамеянг пред вратата и той отклони в мрежата, за да вкара втория си гол за Артилеристите. В добавеното време едва не се стигна до равенство, след като Кошчелни прати топката с глава към вратата, а Дъфи неволно я отклони в гредата. 
 
Арсенал започна по-активно втората част и Мхитарян стреля в 49-ата минута, но твърде слабо и Матю Райън спаси. Диагонален опит на Айоби малко по-късно също не затрудни стража на домакините. Секунди след това обаче, Йозил го затрудни доста повече, но вратарят изби в конер. 
 
Арсенал започна да натиска доста сериозно и в 60-ата минута Обамеянг бе изведен в наказателното поле, заобиколи Райън и върна назад, но нямаше кой да засече. Минути след това Йозил подаде опасно, но Обамеянг не успя да засече. 
 
В 65-ата минута гостите имаха късмет, че не останаха с човек по-малко. Колашинац много грубо отнесе с рамо в лицето Скелото при едно единоборство и го прати в нокдаун. Съдията обаче не му показа втори жълт картон, въпреки че трябваше. Футболистът на домакините изкара няколко минути на земята, но успя за се изправи и да напусне сам, заменен от Бруно. 
 
В следващите минути гостите продължиха да доминират, но без да могат да стигнат до добри положения. Венгер направи всичките си смени, но в 83-ата минута всичко можеше да приключи, след като Мъри вкара, но попадението правилно бе отменено заради засада при паса към Искиердо. 
 
Реферът очаквано даде продължение от 7 минути, като в третата Обамеянг остана на чиста позиция в наказателното поле, стреля добре, но в средата на вратата и Райън комфортно спаси. Това се оказа и последното добро положение и Брайтън успя да постигне заслужена победа. 
 
Брайтън – Арсенал 2:1
 
1:0 Дънк 7
2:0 Мъри 26
2:1 Обамеянг 43
 
Брайтън: Райън, Скелото (69 Бруно), Дъфи, Дънк, Бонг, Нокер (77 Марч), Стивънс, Прьопер, Искиердо, Грос (87 Каял), Мъри
Арсенал: Чех, Чеймбърс (83 Бейерин), Мустафи, Кошчелни, Колашинац, Уилшър, Джака, Мхитарян (83 Нкетиа), Йозил, Айоби (74 Уелбек), Обамеянг