Арсенал победи с 3:0 Стоук Сити в мач от 32-ия кръг на Висшата лига, игран на стадион "Емирейтс" в Лондон.

През всички 90 минути "топчиите" доминираха, но поведоха чак в 75-ата, когато Пиер-Емерик Обамеянг се разписа от дузпа. 10 минути по-късно отново габонецът беше точен, в самия край и Александър Лаказет вкара от наказателен удар. Много силно представяне за гостите пък направи вратарят Джак Бътланд, който спаси всичко възможно.

По този начин "топчиите" за първи път от ноември спечелиха две срещи една след друга във Висшата лига и записаха 16-ти пореден успех над "грънчарите" у дома, за да си върнат за загубата с 0:1 през есента.

Арсенал събра 51 точки с победата и остава на 6-та позиция, но е далеч от Топ 4 и Лига Европа се очертава основната цел, за да успее отборът да се класира в Шампионска лига през следващия сезон.

Стоук пък регистрира трета поредна загуба, не е печелил като гост в 12-ет последователни визити във Висшата лига и се намира на предпоследната 19-та позиция с 27 т.

Гостите можеха да поведат още в 4-ата минута, но Джердан Шачири стреля встрани от вратата пазена от Давид Оспина. В 23-ата минута Рамзи прехвърли Бътланд, но топката се отби от гредата. Липсата на идеи в играта на Арсенал изнерви привържениците на тима.

След подновяването на играта домакините заиграха по-добре, но Мохамед Елнени от точката на дузпата стреля право във вратаря. Стоук бе близо до откриване на резултата, но Шачири прати топката в далечната греда директно от ъглов удар. В 71-ата минута влезлият като резерва Саидо Берахино бе изведен сам срещу Оспина, но стреля в тялото му.

Обамеянг откри резултата 15 минути преди края след спорна дузпа. Съдията отсъди наказателен удар за нарушение на Бруно Мартинс Инди срещу Месут Йозил. Холандският защитник игра първи с топката, но това отбягна от погледа на арбитъра.

Четири минути преди края Обамеянг вкара красив втори гол с удар от въздуха. Минута преди края домакините получиха втора дузпа за нарушение на Баду срещу Лаказет и французинът бе точен, за да оформи крайното 3:0.

Арсенал – Стоук Сити 3:0

Голмайстори: 2:0 Обамеянг (75-д, 86), 3:0 Лаказет (89-д)

Арсенал: Оспина, Монреал, Мустафи, Чембърс, Белерин, Елнени (76-Джака), Уилшър (76-Мхитарян), Рамзи, Йозил, Уелбек (61-Лаказет), Обамеянг
Мениджър: Арсен Венгер

Стоук: Бътланд, Питерс, Мартинс Инди, Шоукрос, Джонсън, Соби (80-Крауч), Аън, Ндиайе, Бауер, Шакири, Диуф (61-Берахино)
Мениджър: Пол Ламбърт

Лондон, ст: "Емирейст"
Съдия: Крейг Поулсън
Жълти картони: Елнени (Арсенал); Джонсън, Инди (Стоук)