Арсенал загуби от Нюкасъл с 1:2 в двубой от 34-ия кръг на английската Висша лига, игран на стадион "Сейнт Джеймсис Парк". Това е пето поредно поражение за "артилеристите" като гости, което никога не се случвало в историята на тима.

Футболистите на мениджъра Арсен Венгер отново показаха сериозна слабост в защитата и допуснаха обрат, след като поведоха още в началото на мача с гол на Александър Лаказет. Айосе Перес и Мат Ричи обаче се разписаха за домакините и донесоха победата за тима си. 

След тази загуба Арсенал заема 6-о място с актив от 54 точки, с 2 повече дебнещия го отдолу тим на Бърнли. Нюкасъл път е 10-и с 41 пункта.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/LyJz8HwndtQ" frameborder="0" allow="autoplay; encrypted-media" allowfullscreen></iframe>

Двубоят започна по мечтан начин за гостите и те поведоха в резултата още в 14-ата минута. Пиер-Емерик Обамеянг получи добро извеждащо подаване в наказателното поле. Футболистът овладя майсторски топката и прати великолепен пас към Александър Лаказет, който безпощадно прати топката във вратата - 0:1.

Четири минути по-късно отново Обамеянг овладя подаване и шутира към вратата от границата на наказателното поле, но топката беше блокирана неволно от защитник и след това изчистена.

В 28-ата минута Дуайт Гейл се озова в обещаваща позиция, след като получи красиво центриране отстрани, но защитата на гостите беше подготвена и отклони опасността с бърза намеса.

Минута по-късно домакините изравниха. Айосе Перес успя да си освободи пространство и получи остър пас отдясно по земя. Испанецът засече подаването и опъна мрежата на Петър Чех.

В 39-ата минута Калъм Чембърс се оказа в чудесна позиция, достигайки до центриране от крилото. Изстрелът му в близост до точката на дузпата обаче не беше изобщо точен и топката отлетя много встрани от дясната греда. Така първото полувреме завърши без повече голове.

През втората част гостите доминираха във владението на топката. Играчите запазваха притежанието, най-вече разменяйки пасове с едно докосване и контролират темпото на игра.

Това не уплаши домакините и те постигнаха пълен обрат в 68-ата минута. Превъзходна работа от страна на Айосе Перес, който изигра витална роля в организацията на атаката. Той отклони технично с пета центрирна топка към Мат Ричи, който преодоля Петър Чех с мощен удар в лявата страна на вратата. 

В 75-ата минута Кенеди се понесе в наказателното поле, след като получи фантастичен пас. Футболистът успя да преодолее Чех, но топката рикошира в напречната греда.

В 78-ата минута Перес засече центриране в наказателното поле и намери пространство за удар. Той обаче се оказа неточен и топката мина, встрани от лявата греда.

В следващите минути "артилеристите" продължиха да владеят повече топката, но така и не успяха да стигнат поне до равенство в мача.

Нюкасъл - Арсенал 2:1

Голмайстори: Александър Лаказет (14), Айосе Перес (29), Мат Ричи (68)

Нюкасъл: Дубравка, Йедлин, Ласелс, Лежюн, Дъмет, Ричи (Мърфи 86'), Диаме, Шелви, Кенеди, Перес (Хоселу 79'), Гейл (Слимани 64')
Мениджър: Рафаел Бенитес

Арсенал: Чех, Чембърс (Мейтланд-Найлс 78'), Мустафи, Холдинг, Монреал, Джака, Елнени, Уилок (Уелбек 68'), Иуоби (Нкетия 86'), Обамеянг, Лаказет
Мениджър: Арсен Венгер

Нюкасъл, стадион "Сейнт Джеймсис Парк"
Съдия: Антъни Тейлър
Жълти картони: Слимани (Нюкасъл)