Арсенал спечели зрелищното лондонско дерби срещу Тотнъм от 14-ия кръг на Висшата лига с 4:2 и даде заявка, че ще се бори със зъби и нокти за финиширане в челната четворка. 

Срещата между двата тима се игра на "Емиратс" пред пълни трибуни.

Обамеянг даде аванс на домакините още в 10-ата минута от дузпа, но "шпорите" бързо обърнаха мача в своя полза след гол на Дайър в 30-ата минута и гол от дузпа на Кейн четири минути след това.

Габонецът обаче с втория си гол в мача в 56-ата минута изравни, а Лаказет вкара гола за обрата в 75-ата минута. Две минути след това Арсенал вкара още един гол чрез Торейра и така оформи крайния резултат в срещата.

Гостите завършиха мача с човек по-малко, след като Вертонген бе изгонен след втори жълт и червен картон в 85-ата минута.

След този мач Арсенал измести Тотнъм от топ 4 и заема 4-ото място с актив от 30 точки, а Спърс е на 5-ата позиция със същия актив. 


Срещата започна по-добре за домакините и те действаха по-активно през първите минути на лондонското дерби.

В 9-ата минута Арсенал получи дузпа, след като Джака центрира, а Вертонген игра с ръка. Зад топката застана Обамеянг и той с лекота успя да вкара наказателния удар и даде аванс на домакините.

Малко след това африканецът имаше пред себе си супер шанс да удвои, но не успя да засече добре едно центриране на Колашинац и в крайна сметка направи сериозен пропуск.

Домакините продължиха да доминират и в 20-ата минута Лорис изби много опасен удар на Иуоби, но постепенно гостите се посъвзеха и в 30-ата минута Дайър изравни.

Той успя да засече центриране в наказателното поле дело на Ериксен и успя да вкара топката във вратата на Лено, който се намеси доста нескопосано.

Три минути след това Холдинг имаше леко съприкосновение със Сон и южнокорееът падна в наказателното поле, а реферът нямаше друг избор освен да отсъди дузпа. 

Зад топката застана Кейн, който успя да обърне резултата в полза на неговия тим. 

Второто полувреме започна доста активно и в 50-ата минута Кейн отправи удар от фаул, но стражът на домакините успя да се намеси добре.

Точно шест минути след това Обамеянг изравни, след като намери с прекрасен удар от границата на наказателното поле топката. 

В 61-ата минута Торейра можеше да направи обрата в срещата факт, но от добра позиция прати топката встрани вратата.

В 75-ата минута Лаказет се превърна в герой за своите, след като с хубав удар около границата на наказателното поле по земя успя да матира Лорис, а стражът на Тотнъм определено трябваше да се намеси по-добре в ситуацията.

Точно две минути след това "артилеристите" вкараха и четвърти гол чрез новото попълнение Торейра. Той бе изведен сам срещу вратаря и останал очи в очи с Лорис не сгреши. 

В 85-ата минута Вертонген бе изгонен след втори жълт и червен картон, който бе показан за нарушение срещу Лаказет.

До края нямаше промяна.

АРСЕНАЛ - ТОТНЪМ 4:2
1:0 Обамеянг 10 дузпа
1:1 Дайър 30
1:2 Кейн 34 дузпа
2:2 Обамеянг 56 
3:2 Лаказет 75
4:2 Торейра 77

АРСЕНАЛ: Лено, Холдинг, Сократис, Мустафи, Колашинац (71 - Гендузи), Джака, Торейра, Бейерин, Иуоби (46 - Лаказет), Мхитарян (46 - Рамзк), Обамеянг

ТОТНЪМ: Лорис, Вертонген, Фойт, Дейвис, Орие, Сисоко, Ериксен, Али (78 - Уинкс), Сон (78 - Моура), Кейн