Арсенал спечели очаквано срещу Саутхемптън с 2:0 у дома и продължава битката за Топ 4 във Висшата лига. 

Ранни голове помогнаха на Артилеристите да установят контрол върху мача, като те можеха да вкарат и още попадения. С 53 точки лондончани излязоха 4-и с точка пред Ман Юнайтед и 3 пред Челси, който е с мач по-малко.

Гостите от Саутхемптън не играха лошо, но не бяха стабилни в защита и това оказа влияние, като с 24 точки Светците останаха на 18-о място са сериозно застрашени от изпадане, но шансовете им за оцеляване остават съвсем реални. 

За Арсенал имаше 4 промени от двубоя срещу Хъдърсфийлд, като най-съществената бе това, че Пиер-Емерик Обамеянг остана на пейката за сметка на Александър Лаказет. Лоран Кошчелни и Месут Йозил също не стартираха. За гостите имаше промяна на вратата, където Ангъс Гън замени Алекс Маккарти. Мат Таргът пък се появи на мястото на Райън Бъртранд. 

Началото бе идеално за домакините, които поведоха още в 6-ата минута. Първо Редмънд стреля точно за Светците, но домакините изчистиха и атакуваха отляво чрез Айоби. Топката стигна до Мхитарян, който подаде с полуволе успоредно на вратата, където Лаказет нямаше как да пропусне отблизо. 

Светците опитаха да реагират и Мат Таргът накара Бернд Лено отново да се намесва. В защитата им обаче нещата не вървяха и домакините се възползваха. Стивънс се подхлъзна, а при изчистването Гън прати топката в краката на Айоби. Той влезе в наказателното поле и центрира, получи се рикошет в Беднарек и на далечната греда Мхитарян направи 2:0. Така той има 3 гола и 1 асистенция срещу южняците през  сезона. 

Последваха претенции за дузпа, след като Колашинац стреля в ръката на Ромеу, но дистанцията бе твърде малка и реферът подмина положението. Въпреки това Саутхемптън играеше добре, просто лондончани демонстрираха сериозна ефективност в нападение. 

В края на полувремето домакините се подобриха и в 41-ата минута Лаказет се отчете със сериозен пропуск, след като намерен от Колашинац от няколко метра стреля над вратата. Минута по-късно французинът показа точност, но Гън го разочарова с отлично спасяване и почивката дойде при 2:0. 

След паузата гостите опитаха да реагират и Уорд-Праус опита удар от 20-ина метра, но неточно. Домакините действаха спокойно, но не можеха да стигнат до трето попадение. И двата отбора не бяха прецизни в последната третина от терена, като в последните минути Обамеянг все пак бе близо до гол, но Гън спаси с крак, а след това Лено се справи с удар от въздуха на Таргът, за да запази суха мрежата си. 

Арсенал – Саутхемптън 2:0
 
1:0 Лаказет 6
2:0 Мхитарян 17
 
Арсенал: Лено, Лихтщайнер (56 Кошчелни), Мустафи, Сократис, Колашинац, Торейра, Джака, Айоби, Рамзи (63 Йозил), Мхитарян, Лаказет (76 Обамеянг)
Саутхемптън: Гън, Беднарек, Стивънс (46 Обафеми, 65 Елионуси), Вестергор, Валери, Хойберг, Ромеу, Уорд-Праус, Таргът, Армстронг (46 Остин), Редмънд