Евертън спъна неубедителния Арсенал в битката за Топ 4, като го победи с 1:0 на своя „Гудисън Парк” и определено заслужаваше да го направи. 

Домакините играха силно, поведоха рано в двубоя и след това направиха доста пропуски, докато лондончани създадоха твърде малко добри ситуации и логично отстъпиха. 

Победата бе 4-а в последните 6 срещи за домакините, които са 9-и с 46 точки, на една от 7-то място. В същото време Арсенал остана с 63 точки на 4-о място, но е с мач повече от Тотнъм (64), Челси (63) и Ман Юнайтед (61). Освен това Артилеристите имат само една победа навън в последните си 9 гостувания във Висшата лига. 

Домакините трябваше да направят принудителна смяна в стартовия си състав минути преди началото, след като Фил Джагиелка се появи вместо Майкъл Кийн. За гостите Пиер-Емерик Обламеянг остана на пейката за сметка на Александър Лаказет. Рамзи бе в групата, но не започна, а Месут Йозил носеше капитанската лента. 

Лондончани атакуваха опасно още във 2-ата минута, когато Лаказет бе изведен отляво, но нито успя да победа, нито да стреля. Освен това получи удар в глезена, но все пак продължи. 

След това Карамелите се подобриха, но без да създадат нещо опасно. В 8-ата минута Арсенал поиска дузпа за нарушение на Зума срещу Лаказет и сякаш имаше основания, но съдията замълча. 

Така се стигна до 10-ата минута, в която мърсисайдци поведоха. След силен тъч топката бе отклонена към Калвърт-Люин, който на свой ред я продължи, защитата на гостите не се справи и Фил Джагиелка вкара отблизо първия си гол от 2 години насам и се превърна в най-възрастният голмайстор за кампанията. Лондончани пък пуснаха гол отново и са без суха мрежа навън. 

Домакините се вдъхновиха и Гомес стреля неточно. Артилеристите не можеха да вземат контрола върху мача и затова добрите голови ситуации липсваха, като мачът се развиваше равностойно. 

Домакините продължаваха да бъдат агресивни и по-опасни, докато Арсенал нямаше нито един точен удар до почивката. Сигурдсон не бе достатъчно солиден при удара си в 38-ата минута, а в 42-ата Сократис се намеси решаващо срещу Ричарлисон и паузата логично дойде при 1:0. 

Емери реагира и пусна в игра Обамеянг и Рамзи и още в 48-ата минута уелсецът получи шанс след неособено добро избиване на Пикфорд, но прати топката над гредата. Малко след това пак той не бе точен, като този път ударът му премина встрани. В 59-ата минута Лаказет стреля твърде слабо с глава и не затрудни Пикфорд, а секунди след това Бернард се оказа на чиста позиция, но Лено го затвори и спаси вратата си. 

Домакините обаче продължиха да бъдат опасни. Калвърт-Люин не затрудни Лено след корнер преди в 72-ата минута Сигурдсон да пропусна да реши всичко, когато от точката на дузпата стреля в тялото на Лено. Секунди по-късно Ричарлисон остана сам по диагонала, но не успя да уцели топката и пропиля още един отличен шанс. 

В 81-ата минута току-що влезлият Уолкот напредна и подаде вляво на Бернард, който опита удар по диагонала, но Лено се справи, макар и първоначално да не успя да улови топката. 

Мъките на Арсенал продължиха до последно, но тимът така и не стигна до нещо кой знае какво пред вратата на Карамелите и логично загуби в този слаб двубой. 

Евертън – Арсенал 1:0

1:0 Джагиелка 10
 
Евертън: Пикфорд, Дин, Джагиелка, Зума, Коулман, Гомес, Гей, Сигурдсон (91 Дейвис), Бернард (88 Лукман), Ричарлисон (79 Уолкот), Калвър-Люин
Арсенал: Лено, Сократис, Елнени (46 Рамзи), Монреал, Мустафи, Мхитарян, Йозил (74 Айоби), Мейтланд-Найлс, Колашинац (46 Обамеянг), Гендузи, Лаказет