Олимпик (Лион) обърна Арсенал от 0:1 до 2:1 и спечели 10-ото издание на турнира Емирейтс къп. Това беше и единственият мач на артилеристите пред собствените им фенове преди началото на сезона във Висшата лига. През тази година турнирът се провежда паралелно при мъжете и при жените, като участват четири отбора в рамките на един ден.

Дебют за Арсенал направи Дани Себайос, който пристигна под наем от Реал (Мадрид), след като Зинедин Зидан обяви, че няма да разчита на него. Уилям Салиба отново ще бъде даден под наем на Сент Етиен, но беше на стадиона само като зрител. Забъркалите се в скандал Месут Йозил и Сеад Колашинац също не бяха на разположение на мениджъра Унай Емери.

Преди мъжкия мач се срещнаха женските отбори на Байерн (Мюнхен) и Арсенал, а германките победиха с 1:0 с гол на Мелани Лойполц.

Пиер-Емерик Обамеянг откри резултата за Арсенал в 35-ата минута. Мейтланд-Найлс проби отдясно почти до аутлинията, след което намери Хенрих Мхитарян. Центрирането на арменеца намери чудесно Обамеянг, който прати топката в близкия ъгъл. Само две минути по-късно гостите искаха дузпа заради игра с ръка на защитник след удар на Лукас, но съдията Джонатан Мос не реагира.

Второто полувреме започна положително за Лион и логично в 66-ата минута Муса Дембеле изравни. Мемфис Депай беше архитект на изравнителното попадение, след като преодоля Мейтланд-Найлс по лявото крило и центрира перфектно за Дембеле. Веднага след гола френските футболисти натиснаха за нов гол, като Дембеле отново беше в добра ситуация, но този път стреля неточно.

В 74-ата минута домакините се виждаха победители, но попадение на Еди Нкетия беше отменено заради засада. В ответната атака Лион наказа артилеристите с втори гол на Дембеле, който надигра вратаря Бернд Лено. Последната възможност за Арсенал дойде в 83-ата минута, но Обамеянг прехвърли вратаря Антъни Рачиопи, но и вратата.

<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/loXmJq41SvI" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>