Кристъл Палас и Арсенал завършиха 1:1 в мач от 22-ия кръг на Висшата лига, което може би бе и справедливата развръзка с оглед на показаното. 

В мача нямаше много положения, като Пиер Емерик Обамеянг откри за Артилеристите, но след почивката бе изгонен. Подобрението в играта на Палас пък донесе изравняване чрез  Джордан Аю. 

При това положение и двата отбора остават в средата на класирането, като Палас е с 29, а Арсенал с 28 точки. Артилеристите обаче загубиха още 2 точки в битката за Топ 4. 

За домакините Шейку Куяате завени наказания Лука Миливойевич в средата на терена, а Гари Кейхил се завърна в защитата. Новото попълнение Дженк Тосун бе на пейката. За Арсенал Никола Пепе бе сред титулярите, но Ектор Бейерин отново не бе на разположение. 

Гостите установиха контрол върху топката още от началото, но не стигаха до добри положения. Това обаче се промени в 12-ата минута, когато Артилеристите поведоха при първата си опасна атака. Те разиграха отлично, като Давид Луис намери Йозил, а той подаде на Лаказет. Французинът изчака включването на Обамеянг, за да го изведе на чиста позиция и голмайсторът нямаше как да пропусне! Това бе 16-ият му гол за сезона. 

Последваха отново минути, в които не се случваше нещо кой знае какво на терена. Палас не правеше нищо в нападение, докато Арсенал се стремеше да контролира топката и да чака удобен момент за ново опасно нападение. 

Все пак в един момент Палас увеличи агресията си и започна да пресира по-сериозно противника, за да стигне и до добра ситуация. В 41-ата минута Шейку Куяте се измъкна и стреля силно от около 18 метра, но Бернд Лено се справи, а и топката бе насочена в тялото му. Така паузата дойде при аванс за Артилеристите. 

След паузата домакините продължиха да действат активно и в 54-ата минута усилията им бяха възнаградени с изравняване. Маккарти подаде ниска топка в наказателното поле, където Джордан Аю се оказа свободен и стреля към далечния ъгъл. Лено вероятно щеше да спаси, но топката рикошира в Давид Луис и стана неспасяема за германския вратар. 

В 61-ата минута гостите бяха близо до това да си върнат преднината, но след корнер Давид Луис стреля на сантиметри над вратата. Малко след това обаче, за Обамеянг направи груб фаул срещу Мейер и получи жълт картон. Положението бе преразгледано от ВАР и след като наистина нарушението бе опасно, Обамеянг бе изгонен.

Драмата можеше да бъде пълна в последните минути. Първо Сократис изчисти от голлинията удар на Томкинс, а малко след това Пепе стреля в гредата, а при добваката Лаказет бе спрян от вратаря Гуаита по впечатляващ начин, което означаваше и равенство като краен резултат. 

Кристъл Палас – Арсенал 1:1

0:1 Обамеянг 12
1:1 Аю 54

Кристъл Палас: Гуаита, Кели, Томкинс, Кейхил, Ридевалд, Мейер (68 Тосун), Куяте, Маккарти, Маккартър, Аю, Заха
Арсенал: Лено, Мейтланд-Найлс, Сократис, Давид Луис, Колашинац, Джака, Торейра (46 Гендузи), Йозил (70 Мартинели), Пепе, Лаказет (92 Нелсън), Обамеянг