Ливърпул се самоуби срещу Арсенал, като подари два гола на Артилеристите и падна с 1:2 при гостуването си на „Емиратс“ в мач от 36-ия кръг на Висшата лига. 

Това бе трета загуба за шампионите през сезона, като след нея те загубиха шансове да подобрят рекорда на Ман Сити по точки за една кампания и вече могат да завършат с максимум 99. 

Хората на Юрген Клоп доминираха почти през цялото време и поведоха,  но допуснаха 2 груби грешки, които дадоха аванс на лондончани още до почивката и след това така и не наваксаха, не показвайки достатъчно ефективност в атака. 

Артилеристите трябваше да се защитават през цялото време, но с малко късмет постигнаха престижна победа, като надвиха опонента си от „Анфийлд“ за първи път от април 2015-а, спирайки серията от 9 поредни мача без успех срещу мърсисайдци. 


Голямата новина в състава на домакините бе оставянето на пейката на Пиер-Емерик Обамеянг, запазен за предстоящия полуфинал за ФА Къп срещу Манчестър Сити. Роб Холдинг, Лукас Торейра, Седрик Соареш, Букайо Сака и Рийс Нелсън също стартираха. За гостите имаше 2 промени от предишния мач, като Окслейд-Чембърлейн и Александър-Арнолд се завърнаха сред титулярите. 

Артилеристите също направиха шпалир, за да поздравят шампиона, а началото бе спокойно, като Мърсисайдци имаха инициативата, но без сериозни положения. В 12-ата минута Емилиано Мартинес се забави при изчистването и прати топката в крака на Фирмино, след което рикошира, но се отби в гредата. Страхотен късмет за домакините. 

В 20-ата минута сякаш логичното се случи, защото гостите отнеха топката в половината на Арсенал, Фирмино подаде към Робъртсън, който веднага пусна пас успоредно на вратата, където Садио Мане засече и вкара 6-ия си гол срещу лондончани. 

Артилеристите имаха сериозни трудности в нападение, но в 32-ата минута получиха подарък и се възползваха. Ван Дайк бе притиснат от Нелсън, който може би леко го дръпна. Защитникът върна слабо топката към вратаря, Лаказет пресече подаването, заобиколи Алисон и отбеляза. 

Ливърпул отговори с неточен удар с глава на Мане, преди в 44-ата минута гостите да подарят още един гол на Арсенал. Този път Алисон подаде лошо, Лаказет стигна пръв до топката и веднага пусна към Нелсън в наказателното поле, след което той спокойно овладя и стреля покрай стража за 2:1. Абсолютно самоубийство за шампионите. 

Второто полувреме започна с натиск на Ливърпул, като Мане стреля опасно в 51-ата минута, но Давид Луис блокира изстрела и това бе наистина важна намеса. Малко след това Салах се оказа на добра позиция, стреля под гредата, но в обсега на Мартинес, който изби над гредата. 

Артета направи тройна смяна, а гостите продължиха да натискат. Клоп също пусна Кейта и Минамино, като японецът стреля неточно малко след влизането си. Пак той получи шанс в 67-ата минута, но се забави и бе притиснат от Тиърни, като пропусна възможността. 

В 70-ата минута Мане намери Салах на чиста позицията на далечната греда, но египтянинът стреля твърде слабо с глава и не затрудни Мартинес. Голмайсторът определено трябваше да се справи по-добре. След корнер и Ван Дайк не се справи добре, като прати топката неточно. 

В 85-ата минута Мане се измъкна отляво на вратата, но не успя да запази добър баланс притиснат от Мейтланд-Найлс. След това нов негов изстрел бе блокиран, а удар на Кейта не затрудни Мартинес. Джо Уилок пък пропусна да реши всичко, стреляйки покрай вратата. 

Дълбоко в добавеното време Мартинес направи още едно спасяване след изстрел  на Александър-Арнолд и рикошет, за да запази престижната победа на отбора си. Така лондончани вече са с 53 точки и все още имат шансове за Лига Европа. Ливърпул остана с 93. 

Арсенал – Ливърпул    2:1

0:1 Мане 20
1:1 Лаказет 32
2:1 Нелсън 44

Арсенал: Мартинес, Седрик (76 Мейтланд-Найлс), Холдинг, Луис, Тиърни, Торейра (57 Себайос), Джака, Сака (85 Колашинац), Нелсън (58 Обамеянг), Лаказет (57 Уилок), Пепе
Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Гомес, Ван Дайк, Робъртсън, Вайналдум (83 Ориги), Фабиньо, Окслейд-Чембърлейн (61 Кейта), Салах (83 Шакири), Мане, Фирмино (61 Минамино)