Пиер-Емерик Обамеянг показа, че напълно ще си струва парите, които ще получи ако остане в Арсенал, след като с два гола осигури победата над Челси с 2:1 и донесе купата на ФА на отбора си. 

Нападателят бе в основата на обрата, след който Артилеристите вече имат 14 трофея от надпреварата, с 2 повече от Манчестър Юнайтед, докато Сините остават с 8, като загубиха 6-ия си финал. 

Двубоят предложи здрава битка и емоции до последно, преди да завърши с триумф за състава на Микел Артета, който получи награда за добрата си работа. С успеха Арсенал си осигури и участие в Лига Европа през следващия сезон, за сметка на Уулвърхемптън, а успя да вземе и реванш за загубата си от Челси във финала на Лига Европа през 2019-а. 

Микел Артета започна с четирима в защита, а Лаказет и Обамеянг действаха в нападение. За Сините Нголо Канте се завърна на пейката, докато Уилиан отново липсваше и не бе дори в групата, макар и да бе на трибуните. 

Началото бе отлично за състава на Франк Лампард, който поведе още в 5-ата минута, след като преди това Обамеянг и Маунт стреляха покрай целта. В ситуацията Сините направиха добра атака, в която Пулишич комбинира с Маунт, а след това Жиру технично отклони с пета към американеца, който технично преодоля Мартинес и даде аванс на Челси. 

Арсенал отговори с удар на Никола Пепе, който обаче не затрудни Кабайеро, докато Пулишич се справяше отлично вляво и в 11-ата минута стреля точно, но Мартинес спаси. 

Артилеристите опитваха да бъдат по-активни и в 25-ата минута Пепе вкара с хубав удар, но имаше засада. Малко след това обаче, Аспиликуета събори Обамеянг в наказателното поле. Последва преразглеждане от ВАР и макар и първоначалния контакт да бе отвън, след това нарушението продължи и вътре. Обамеянг не сбърка от бялата точка за 1:1 и вкара 28-ия си гол през сезона. 

Няколко минути след това Аспиликуета се контузи и бе заменен от Андреас Кристенсен. Жоржиньо стреля неточно, а и Лаказет също не намери целта, така че поузата дойде при равенство.  

Второто полувреме започна с отличен пробив на Пулишич, който стреля неточно, но миг преди да го направи, очевидно получи разтежение в бедрото и се свлече на земята, което бе сериозен удар върху Сините. На негово място се появи Педро Родригес. 

Последваха по-спокойни минути преди в 57-ата Жоржиньо да даде много добър пас към спринтиралия Маунт, който обаче не успя да отклони. Веднага след това Обамеянг се оказа на добра позиция, но не обработи добре топката и ударът му бе блокиран, след което Джака стреля твърде неточно. 

Сините организираха добра атака в 62-ата минута, при която обаче Педро пропусна момента да стреля, а след това опитът на Рийс Джеймс бе силно разочароващ. Така се стигна до 68-ата минута, когато Артилеристите поведоха. 

Бейерин напредна мощно, Кристенсен изби от  краката му, но прати топката в Пепе вдясно. Той подаде вляво към Обамеянг, който майсторски се справи със Зума, след което елегантно преодоля Кабайеро с удар с левия крак. Страхотен гол, който бе под №70 за нападателя с екипа на лондончани. 

В 73-ата минута ситуацията за Челси се усложни много. Ковачич посегна за една спорна топка срещу Джака, който се свлече на земята. Контактът бе минимален, ако изобщо съществуваше, но съдията се подведе по падането на швейцареца и показа жълт картон на играча на Сините, който обаче бе втори за него и така тимът на Лампард остана с човек  по-малко. 

Въпреки това наставникът направи тройна смяна в 78-ата минута и Челси продължи да се бори, но така и не успя да стигне до добри ситуации, въпреки че на няколко пъти създаде напрежение. Педро се контузи в самия край и напусна на носилка вероятно с извадено рамо, а и Мартинес също се намеси на ниво, когато бе необходимо. Така радостта остана за Арсенал в 139-ия финал за ФА Къп. 

Арсенал – Челси    2:1

0:1 Пулишич 5, 1:1 Обамеянг 28 дузпа, 2:1 Обамеянг 68

Арсенал: Мартинес, Бейерин, Холдинг, Луис (88 Сократис), Тиърни (103 Колашинац), Себайос, Джака, Мейтланд-Найлс, Пепе, Лаказет (82 Нкетиа), Обамеянг
Челси: Кабайеро, Аспиликуета (35 Кристенсен), Зума, Рюдигер (78 Хъдзън-Одой), Джеймс, Жоржиньо, Ковачич, Алонсо, Маунт (78 Баркли), Жиру (78 Ейбрахам), Пулишич (49 Педро)