Футболът е един от най-впечатляващите, зрелищни и непредсказуеми спортове с изключително голяма фенска маса. Феновете присъстват на всеки мач на любимия си отбор и купуват спортната екипировка от бранда, който го облича.

Затова не е никак чудно, че спортните марки водят ожесточени битки помежду си за спонсорството на най-елитните футболни отбори в света.

Кои спортни марки обличат отборите във Висшата лига?

Според анализа на dress4less.bg, производителите на спортна екипировка, които имат сключени договори с най-популярните футболни отбори в света са основно три: Adidas, Nike, Puma. Доста по-назад от тях се нареждат Умбро, италианската Kappa и датската Hummel и други.

Adidas

Дрехите с марката Адидас са пазарен лидер в продажбата на спортна екипировка, като приходите, които реализира от футбола са 11% от общия приход на компанията. Спортната марка не само облича редица отбори във Висшата лига, но е сключила и няколко доста успешни спонсорски договора с някой от най-елитните футболисти като суперзвездата Лионел Меси.

Отбори от Висшата лига, с които Adidas има сключени договори за 2020/2021

●     Аякс
●     Арсенал
●     Байерн Мюнхен
●     Селтик
●     Ювентус
●     Манчестър Юнайтед
●     Реал Мадрид

Освен грандовете, този футболен сезон Адидас ще обличат и някой от “новаците” в Лигата като:
●     Уулвърхямптън
●     Кардиф
●     Фулъм
●     Фламенго

Nike

“Богинята на победата” (Nike) не остава много по-назад от Адидас. Спортната марка Nike е една от най-разпознаваемите марки в света и “привлича” на своя страна някой от най-емблематичните футболни отбори. Също като Адидас, и Найк облича както редица отбори от Висшата лига, така и звезди като Кристиано Роналдо.

Отбори, с които Nike имат сключени договори за 2020/2021:

●     Барселона
●     ПСЖ
●     Атлетико
●     Тотнъм
●     Рома
●     Интер
●     Галатасарай
●     Ливърпул
●     Лайпциг
●     Челси
●     Брайтън

Puma

Брандът Пума е третият от популярност производител на спортна екипировка сред футболните отбори. Спортният бранд е сред малкото, ориентирани към производството на рециклируеми спортни стоки и един от приоритетите му е опазването на околната среда. Макар, че Puma е по-популярна марка сред лекоатлетите, компанията е спонсор на някой от най-добрите отбори от Висшата лига.

За сезон 2020/2021 с екипите на Puma излизат на терена футболните отбори:

●     Милан
●     Борусия Дортмут
●     Манчестър Сити
●     Марсилия
●     Нюкасъл
●     Кристъл Палас
●     Валенсия
●     Бърнли

Umbro

Английската компания Умбро е четвъртата спортна компания, на която елитните отбори се доверяват. Въпреки, че в сравнение с Адидас, Пума и Найк, Umbro не може да се похвали със спонсорство на супер силни отбори, то и в нейния списък не липсват ако не супер елитни, то поне класни футболни отбори.

Със спортната екипировка на Умбро този сезон излизат на терена:

●     Борнемут
●     Уест Хем
●     Хъдърсфийлд

Hummel

Малко “парченце” от баницата е успяла да откъсне и датската спортна марка Hummel, която може да се похвали с два успешно сключени договора с елитни футболни отбори като Рейнджър и Евертън.

Kappa

Италианската Kappa остава далеч назад в класацията на dress4less.bg на спортните компании, които обличат най-добрите отбори от Висшата лига. През последните години италианската спортна компания губи позициите си и през този сезон това ясно се вижда.

През 2020/2021 година с екипи на Kappa излизат най-вече италиански регионални отбори, два отбора от Бундеслигата и националните отбори на Малта, България, Черна гора и Литва.


Кои спортни марки обличат българските отбори от А група?

За съжаление, нивото на българския футбол е доста ниско в сравнение с нивото на отборите, които току-що изброихме. Затова и интересът на големите спортни брандове към отборите от А групата не е особено голям.

Към момента едва 5 български отбора, сред които са ЦСКА - СОФИЯ и Славия се обличат от световни брандове като Адидас, Пума или Найк. Останалите отбори от А група носят екипи от не толкова популярни български и чужди марки.

Адидас, който дълги години беше партньор на националния ни отбор се оттегли и в момента футболният отбор на България излиза на терена с Kappa.

 

Защо спортните марки се съревновават да спонсорират футболните отбори?

Както споменахме още в началото, футболът е един от най-популярните спортове, който се следи от милиони фенове по света. Колкото по-класни отбори използват спортната екипировка на дадена марка, толкова по-големи продажби на едро и дребно реализира самата компания. Затова през последните няколко години големи спортни компании като Adidas, Puma и Nike насочват вниманието си предимно към отбори, които са във Висшата лига. И това не е случайно.

Маркетинговите проучвания на компаниите за спортни стоки и екипировка отчитат, че футболните фенове вече не се интересуват толкова много от местните футболни отбори и играчи, а насочват интереса си към класни отбори като Манчестър, Барселона, Реал Мадрид, Байерн Мюнхен и други. Затова за големите спортни марки е много по-изгодно да спонсорират малко, но елитни футболни отбори, вместо да обличат по-голям брой, но не толкова популярни тимове.