Арсенал поднесе най-добрия подарък на феновете си за Коледа, след  като шокира Челси с 3:1 и прекъсна серията си от 7 поредни мача без победа във Висшата лига. 

Случилото се на „Емиратс“ не бе очаквано от много хора, но Артилеристите показаха страхотно желание и с малко късмет постигнаха впечатляващ триумф, за да подобрят актива си до 17 точки, на 6 над зоната на изпадащите. 

Те вкараха два гола от статични положения още до почивката, а след това изиграха силно второ полувреме, за да постигнат гръмката победа, въпреки че в края трябваше да потреперят. 

В същото време хората на Франк Лампард играха вяло и след като изостанаха дълго време не успяха да направят нищо преди едва в края да се активизират, но вече бе късно. Те загубиха за трети път в последните си 4 мача и остават с 25 точки, като босът на тима със сигурност ще е бесен от видяното. 

За домакините Пиер-Емерик Обамеянг бе на пейката, а Александър Лаказет водеше атаката. Емил Смит-Роу също се появи, а и Габриел Мартинели започна, въпреки че в предишния мач напусна принудително. За Челси Рийс Джеймс и Бен Чилуел бяха на линия, макар че шансовете им да участват бяха считани за минимални. Тами Ейбрахам бе на върха на атаката. 

Домакините започнаха агресивно и борбено, но постепенно отстъпиха инициативата на съперсика и се прибраха в собствената половина. Стигна се до 13-ата минута, когато Мейсън Маунт стреля опасно от пряк свободен удар, но топката се отби от външната страна на гредата. 

Холдинг и Пабло Мари пък на два пъти се намесиха по фантастичен начин, за да предотвратят попадение. В 25-ата минута Артилеристите пропуснаха отлично положение, когато Бейерин нахлу в наказателното поле след авантаж, но подаването му към Смит-Роу не бе точно, а след това от малък ъгъл Мартинели не бе точен. 

Здравата битка продължаваше и Маунт стреля неточно, преди в 33-ата минута Арсенал да спечели дузпа! Тиърни проби и падна, след като натиснат от Джеймс. Реферът Майкъл Оливър веднага показа бялата точка, въпреки че футболистът на домакините падна доста лесно, а и изглеждаше, че именно той търси контакта. 

ВАР обаче не промени нищо и Александър Лаказет реализира безкомпромисно, за да изведе отбора си напред. Така французинът се превърна в най-резултатния играч на Артилеристите за сезона с 6 гола във всички турнири. 

Попадението вдъхнови още повече домакините, които продължиха да действат отдадено. Вернер стреля неточно за Челси, преди в 44-ата минута Гранит Джака да изпълни по фантастичен начин пряк свободен удар и да прати топката в далечния ъгъл. 2:0 за Арсенал, което бе фантастично за домакините!

Франк Лампард направи двойна смяна на почивката, като пусна Жоржиньо и Хъдзън-Одой на местата на Ковачич и неубедителния за пореден път Вернер. Сините се хвърлиха в атаки, но Бейерин и Холдинг се намесиха за пореден път с важни намеси. 

След това и късмет се усмихна на домакините, които вкараха трети гол. Не стана ясно дали Букайо Сака стреля или опитва центриране, но топката прехвърли Менди и след рикошет в гредата спря в мрежата за 3:0! Истински шок на „Емиратс“. 

Маунт стреля много неточно след един пряк свободен удар и отбита топка, преди Мартинели атрактивно да насочи към вратата със задна ножица, но Менди направи рутинно спасяване. След това вратарят отрази и друг изстрел на бразилеца, при който се получи рикошет. 

Гостите пък продължаваха да нямат точен удар във вратата, дори и при 12-ия си опит, след като при свободен удар Тиаго Силва засече с глава, но отново неточно. Истински кошмар за Сините. Eйбрахам също не бе точен. 

Вратарят Менди пък едва не подари още един гол на съперника, след като подаде на Лаказет, но след това спаси удара му. Последва удар на Елнени в гредата преди Челси все пак да върне един гол в края. Ейбрахам засече в мрежата центриране на Хъдзън-Одой, а ВАР потвърди попадението. 

Драмата можеше да стане пълна, когато в 90-ата минута Пабло Мари фаулира Маунт в наказателното поле и Челси спечели дузпа. Жоржиньо обаче не изпълни добре, Лено спаси по отличен начин и запази триумфа на своя тим. 

Арсенал – Челси    3:1

1:0 Лаказет 34 дузпа
2:0 Джака 44
3:0 Сака 56
3:1 Ейбрахам 85

Арсенал: Лено, Бейерин, Холдинг, Пабло Мари, Тиърни, Елнени, Джака, Сака, Смит-Роу (66 Уилок), Мартинели (70 Пепе), Лаказет
Челси:  Менди, Джеймс, Зума, Силва, Чилуел, Канте (74 Хаверц), Ковачич (46 Жоржиньо), Маунт, Пулишич, Вернер (46 Хъдзън-Одой), Ейбрахам