Под обилния снеговалеж в графство Уест Мидландс Арсенал се развихри и помете с 4:0 Уест Бромич в мач от 17-ия кръг на Висшата лига.

Два гола за "топчиите" наниза Александър Лаказет, който беше точен след почивката. През първото полувреме Киърън Тиърни и Букайо Сака също се разписаха във вратата на клетите "дроздове".

Така за първи път през сезона в първенството Арсенал записа три поредни победи и се изкачи на 11-то място с 23 точки. Уест Бромич остава на предпоследната 19-та позиция с 8 пункта и няма успех вече в 7 поредни срещи – 5 загуби и 2 равенства. 


Сам Алардайс направи две промени в състава си от тежката загуба с 0:5 от Лийдс Юнайтед в предишния кръг. Бранислав Иванович и Матюс Перейра започнаха титуляри за сметка на Лий Лелтиър и Карлън Грант, които седнаха на пейката.

Атаката на Арсенал поведоха Александър Лаказет и Пиер-Емерик Обамеянг. Габриел Мартинели седна на пейката, защото още не е готов да играе редовно в сгъстения цикъл. В групата се завърнаха Давид Луис и Вилиан, но и двамата бяха резерви. 

Гостите започнаха по-добре мача на "Дъ Хоутърнс" и още до 10-ата минута Сам Джонстън се намеси два пъти. Вратарят първо парира удар на Ектор Белерин, а по-късно спря и Букайо Сака. Той се измъкна с лекота от двама съперници, но не успя да преодолее стража.

Така се стигна до 22-ата минута, когато Киърън Тиърни вкара зашеметяващ гол след прекрасен индивидуален рейд. Той пусна топката покрай лявата страна на Дарнъл Фърлонг и го заобиколи отдясно. Защитникът успя да го догони, но последва финт, с който Тиърни нахлу в наказателното поле. И от там с прекрасно изпълнение в далечния ъгъл матира Джонстън за 1:0!

В 29-ата минута Арсенал удвои преднината си след атака като по учебник. В нейния край Александър Лаказет с едно докосване намери Емил Смит Роу. Младокът излезе сам срещу вратаря, но подаде успоредно на голлинията, където Сака нямаше как да сбърка за 2:0!

"Топчиите" продължиха да доминират и Джонстън спаси изстрели на Лаказет и Роб Холдинг, който засече с глава след центриране от корнер. До края на полувремето Лаказет направи за смях Бранислав Иванович и шутира от малък ъгъл, но Джонстън отново отрази.

Три минути след подновяването на играта Матеус Перейра уцели гредата, а при добавката Калъм Робинсън вкара. Но голът беше правилно отменен за засада още в началото на атаката. Арсенал продължи да създава опасности и след почивката. В 53-ата минута Лаказет изпусна сам срещу вратаря, след като си затвори ъгъла.

В 61-ата минута гостите сложиха точка на спора. Семи Аджай за малко да си вкара красив автогол, но гредата спаси Уест Бромич. При добавката защитникът блокира изстрел на Смит Роу, но топката попадна в Лаказет, за когото не беше проблем да се разпише за 3:0!

В 65-ата минута Тиърни центрира отляво във вратарското поле, където Лаказет се откъсна и оформи крайното 4:0 за "топчиите"!

Уест Бромич – Арсенал 0:4

Голмайстори: 0:1 Тиърни (23), 0:2 Сака (29), 0:4 Лаказет (61, 65)