Арсенал продължи с възхода си, като удари Саутхемптън с 3:1 като гост в 20-ия кръг на Висшата лига. 

Артилеристите направиха обрат в мача и така си отмъстиха на Светците, които през уикенда ги елиминираха от ФА Къп. 

Лондончани показаха ефективност в нападение, като Букайо Сака и Александър Лаказет записаха по гол и асистенция, за да може тимът на Микел Артета да запише 5-а победа в последните си 6 мача.  

С 30 точки Артилеристите излязоха 8-и поне временно, докато Саутхемптън е с 29, като загуби втори мач поред в първенството. 

Двете промени в състава на домакините бяха в защита, където Валери и Воукинс се появиха вместо Уокърс-Питърс и Бертран. За лондончани промените бяха цели 5, като Тиърни и Обамеянг отново липсваха. 

Началото бе ударно. Лаказет пропусна сам срещу вратаря в 1-ата минута преди в 4-ата домакините до поведат. Уорд-Праус подаде ниско от корнер и Армстронг реализира с прецизен изстрел. 

Артилеристите обаче изравниха много бързо. Джака изведе по великолепен начин Пепе, който се справи с Валери и реализира с добър шут от 11-12 метра. Така двата тима си размениха по един бърз гол. 

Последва опасен удар на Седрик от въздуха, след което последваха минути, в които не се случваше нищо опасно и пред двете врати. Все пак в 24-ата минута Адамс принуди Лено да се намесва. 

Така се стигна до 39-ата минута, когато гостите направиха обрат. Лаказет пусна към Сака, който бе доста далеч от вратата, но стигна пръв до топката и изпревари излезлия доста неразчетено вратар Алекс Маккарти, заобиколи го и вкара на празна врата. Така Арсенал водеше на почивката.  

След нея Уолкот стреля силно, но в тялото на Лено, който спаси. Арсенал обаче действаше солидно и Стивънс трябваше да изчиства една опасна ситуация. След това двубоят вървеше равностойно, като гостите контролираха случващото се на терена, въпреки че в един момент отстъпиха инициативата. 

Светците обаче се затрудняваха да създават положения, докато лондончани дочакаха своя момент, за да решат всичко. Седрик даде страхотен диагонален пас на Сака, който центрира отлично пред вратата и на далечната греда Лаказет засече за 3:1. Това бе наистина отлично попадение, след което нямаше много ситуации и Арсенал постигна важната победа. 

Саутхемптън – Арсенал    1:3

1:0 Армстронг 4
1:1 Пепе 8
1:2 Сака 39
1:3 Лаказет 72

Саутхемптън: Маккарти, Валери, Стивънс, Беднарек, Воукинс (66 Редмънд), Армстронг, Диало, Уор-Праус, Уолкот (74 Н’Лундулу), Адамс, Ингс (74 Уотс)
Арсенал: Лено, Бейерин, Холдинг, Луис, Седрик, Партей (78 Елнени), Джака, Смит-Роу (71 Уилиан), Сака, Пепе, Лаказет