Арсенал взе само точка от гостуването си на Бърнли – 1:1 след повече от странен гол за домакините. Лондончани започнаха силно срещата и поведоха още в 6-та минута след попадение на Пиер-Емерик Обамеянг. В 39-та минута Крис Ууд изравни, след като Гранит Джака го уцели в гърдите, а топката влезе в мрежата. В 84-та минута имаше сериозна неразбория, след като първоначално реферът Андре Маринър изгони резервата Ерик Питърс и отсъди дузпа за Арсенал. След това обаче се консултира с ВАР и отмени и двете си решения.

Букайо Сака бе един от най-активните играчи на Арсенал, а с мястото си на терена днес стана най-младият играч на лондончани, достигнал 50 мача във Висшата лига – само на 19 години и 182 дни.

Със спечелената точка Арсенал остава на 10-то място в класирането с 38, на 9 от Топ 4. Бърнли е на 15-то място с 30.

Арсенал започна много силно срещата и още в 6-та минута поведе в резултата. Пиер-Емерик Обамеянг проби по лявото крило, влезе в наказателното поле и с удар в близкия ъгъл направи 1:0, въпреки че Ник Поуп докосна топката. В следващите минути момчетата на Микел Артета пропуснаха няколко изгодни положения да вкарат втори гол.

Обамеянг получи хубаво прехвърлящо подаване от Партей, но не успя да нанесе точен удар. Малко след това Букайо Сака също стреля неточно с удар покрай левия страничен стълб, а след половин час игра и Томас Партей пробва късмета си с далечен удар.

Така се стигна до 39-та минута, когато домакините изравниха чрез странен гол. Арсенал опита да изнесе хладнокръвно топката с къси подавания в и около наказателното си поле. В крайна сметка Джака опита да подаде надясно, но прати топката на гърдите на Крис Ууд, който само я насочи в мрежата – 1:1.

Арсенал бе по-активният отбор и през второто полувреме и още в ранните минути след подновяването на играта много активният Букайо Сака създаде две опасности пред вратата на домакините. В 52-та минута Ник Поуп пък спаси хубав удар на Мартин Йодегор от дистанция. Малко след това Сака се измъкна отново от защитниците на домакините, стреля силно, но в последния момент топката бе блокирана от тялото на бранител.

В 69-та минута и домакините имаха своя шанс, когато Матей Видра падна в наказателното поле на Арсенал след съприкосновение с Букайо Сака. Подобна ситуация имаше и на другата врата, когато в 75-та минута гостите имаха претенции за дузпа за игра с ръка на Ерик Питърс в наказателното поле. Защитникът спря удар на Никола Пепе, но реферът отново не реагира.

Малко след това Видра отново се измъкна от защитниците на гостите и стреля силно, но Бернд Лено спаси със завиден рефлекс. Последваха сериозни пропуски на резервата Никола Пепе и на голмайстора Обамеянг, но в крайна сметка този мач завърши без победител. И отново ще се говори за спортните ситуации и за ВАР. 

Бърнли – Арсенал 1:1

0:1 Пиер-Емерик Обамеянг 6‘

1:1 Крис Ууд 39‘

Бърнли: Поуп, Лоутън, Тарковски, Мий, Тейлър (63 – Питърс), Гудмундсон (68 – Брейди), Уестууд, Браунхил, МакНийл, Видра (86 – Родригес), Ууд

Арсенал: Лено, Тиърни, Мари, Луис, Чембърс, Партей (81- Себайос), Джака, Вилиан (69 – Пепе), Йодегор (63 – Лаказет), Сака, Обамеянг