През този сезон в Чемиъншип с екипа на "Уотфорд" се подвизава играч с фамилията Бергкамп. Разбира се, съвпадението не е случайно и Мичел е син на легендата на "Арсенал" Денис Бергкамп. Тежи ли фамилното име във футбола? Денис си има своята гледна точка, а и пред очите му е примерът с Йохан и Жорди Кройф. „Ако Мичел е нервен преди мач, винаги му казвам: „Спокойно, ти вече си излизал пред 60 000 фена. Отпусни се, няма натиск върху теб“, са един от първите думи на Денис Бергкамп, когато го попитах за какво си говорят със сина му Мичел преди мач.

Е, този мач е от юли 2006 година и тогава „Емирейтс“ се изправи на крака, за да изпрати една от най-големите си легенди след края на бенефиса му.  „Това наистина беше един много специален момент за мен. Да изляза заедно с Мичел на терена тогава бе сякаш съм на моята сватба. Минава целият ден и ти не разбираш какво се случва. Чак след това като видиш снимките и видеата, ти става ясно какво е било. Тази снимка с Мичел често ми попада пред погледа в интернет“, обяснява Денис Бергкамп.

Неговият бенефис всъщност бе първият въобще мач на новия стадион на "Арсенал". „Има мигове, когато съм вдигал трофеи, когато съм вкарвал велики голове или съм правил страхотни асистенции, но този бенефис бе моят връх в 11-годишния ми престой в Арсенал. Той бе специален, защото видях толкова много уважение към мен. Аз и моето семейство винаги ще го ценим“, връща се назад Бергкамп. Тогава Мичел бе само на 7 години, а на терена за малко се появи великият Йохан Кройф, както и неговият син Жорди Кройф.

„С Жорди деляхме една стая по време на Евро'96. Често си говорихме какво е да си син на легенда. Жорди никога не сложи на фланелката си фамилията си, а играеше с малкото си име. Винаги съм бил в отлични отношения и с Йохан и с него също сме коментирали колко тежи фамилното име. Дискутирали сме го и с Мичел, но той е различен. Каза, че иска да е Бергкамп и ще играе с това име на фланелката. Гордея с това негово решение. Всеки баща е различен, но наистина не е честно за синовете Те все пак са различни играчи, имат си свои качества и подходи“, обяснява Денис.

Мичел се роди малко след Мондиал'98, където Бергкамп вкара фамозен гол срещу Аржентина, но неговите „лалета“ отпаднаха след дузпи на полуфинала с Бразилия.

Той се появи на бял свят в началото на сезон 1998/99 в деня, когато Арсенал направи 0:0 с Челси. 22 години по-късно Мичел Денис Бергкамп живее пак Лондон, като играе за "Уотфорд" и тренира на старата база на "Арсенал" в Лондон Колни, близо до болницата, в която се е родил, до дома, в който е живял, и до училището, което е посещавал като дете.

Неговата сестра Естел, на 25 години, също е родена в Лондон, но сега живее в Манчестър, защото е гадже и личен асистент на халфа на „червените дяволи“ Дони ван де Беек. „В моя първи сезон като треньор на децата на Аякс при нас дойде Дони. Беше на 11-12 години и го познавам много добре и знам, че дъщеря ми е в сигурни ръце“, обяснява още Денис Бергкамп. Другите му 2 дъщери Ясмин (18) и Сафрон (16) също са родени в Лондон, но са състезателки по хокей на трева и се надяват да участват един ден на олимпийските игри.

„Аз не съм човек, който ще отиде при някой треньор и ще му кажа, че трябва да пуска сина ми да играе. Мисля, че "Уотфорд" е добро място за развитието на Мичел, а и в отбора са още и синовете на Маурицио Почетино и Денис Уайз. Специално е да имам син футболист, но той много добре знае, че трябва да дава много повече, отколкото дават другите футболисти“, завършва легендарното „лале“.

 

Материал на "Монитор"