Арсенал разби Славия Прага с 4:0 насред Чехия, за да се класира по категоричен начин за полуфиналите на Лига Европа, където ще се изправи срещу Виляреал. Това без съмнение бе един от най-добрите мачове на отбора през сезона. 

Хората на Микел Артета не оставиха съмнение в превъзходството си, като реализира 3 гола само за 7 минути в средата на първото полувреме и с общ резултат 5:1 продължиха напред. 

Александър Лаказет вкара два гола за успеха, а по веднъж се разписаха Никола Пепе и Букайо Сака. Домакините пък бяха далеч от представянето си, с което измъкнаха 1:1 преди седмица. 

В състава на лондончани Пиер-Емерик Обамеянг отново не бе на линия, заради болест, която се оказа, че е малария. Мартин Йодегор също липсваше заради проблем в глезена. 

Гостите започнаха вихрено и набързо ликвидираха интригата. Гол на Емил Смит-Роу бе отменен заради изключително тънка засада след намесата на ВАР, но след това нямаше кой да спре Артилеристите. 

В 18-ата минута Смит-Роу изведе Пепе на чиста позиция и след като запази топката, я прати в близкия ъгъл, за да реализира 5-ия си гол в турнира през сезона, който се оказа и ключовия. 

Само 2 минути след  това поредната отлична атака на гостите завърши с нарушение на Хромада срещу Букайо Сака в наказателното поле, а Александър Лаказет бе безмилостен от бялата точка и направи 2:0. 

В 24-ата минута Арсенал реализира и трето попадение. Чеймбърс подаде на Сака, който показа скоростта си, напредна, смени посоката и с отличен удар не даде шанс на вратаря Коларж. Хората на Артета бяха на Седмото небе! 

Последваха нови атаки на гостите, които контролираха напълно двубоя. В една ситуация те поискаха и нова дузпа, но такава правилно не бе отсъдена, тъй като Холдинг сам се спъна. Първият удар на Славия дойде в 37-ата минута, но Бах  прати топката високо над гредата. Така или иначе паузата дойде при 3:0 за Арсенал. 

След нея домакините опитаха да реагират, но бе ясно, че разликата в класите е сериозна. Лондончани действаха спокойно и в 77-ата минута Лаказет вкара отново, след като получи в наказателното поле и стреля остро в близкия ъгъл. 

До края резервата Мартинели пропусна да вкара още един гол за лондончани, след като се измъкна на чиста позиция, но стреля покрай целта. Така или иначе обаче, победата на Арсенал бе повече от убедителна. 

Славия Прага – Арсенал    0:4

0:1 Пепе 18
0:2 Лаказет 21 дузпа
0:3 Сака 24
0:4 Лаказет 77

Славия Прага: Коларж, Бах (46 Лингр), Холеш, Зима, Борил (46 Масопуст), Хромада (46 Дорлей), Станчу (46 Вишински), Провод, Олаинка, Кухта (71 Текл), Севчик
Арсенал: Лено, Чеймбърс, Холдинг, Пабло Мари, Сака (78 Мартинели), Джака, Партей (79 Седрик), Себайос, Смит-Роу (67 Елнени), Пепе (88 Балогун), Лаказет (78 Нкетиа)