Арсенал срази местен големия съперник Тотнъм с 3:1, за да постигне трета поредна победа във Висшата лига и да намали още от натиска върху мениджъра Микел Артета. 

Три гола до почивката на практика решиха сблъсъка, в който Шпорите успяха да върнат един гол след паузата, но това стана сравнително късно. 

Така Хари Кейн и компания допуснаха трета поредна загуба и получи нови 3 попадения, както срещу Кристъл Палас и Челси. Двата тима имат по 9 точки, но Арсенал е с по-добра голова разлика и пред съперника си. 

За домакините след наказание се завърна Гранит Джака, който замени Никола Пепе. За Шпорите промените бяха 3, Танганга и Санчес се появиха в защита, а Моура в средата на терена. Ромеро, Емерсон и Ло Селсо отстъпиха местата си.  

Началото бе със здрави влизания и действия на висока скорост. В 4-ата минута Лорис не успя да изчисти добре, но Сака извърши нарушение срещу Регилон. Добрите ситуации липсваха в тези минути. 

Домакините все пак владееха повече топката и в 12-ата минута поведоха. Сака се измъкна отдясно и върна към точката за дузпата, където Емил Смит-Роу засече във вратата. 

Тотнъм получи бързо шанс да изравни, но Кейн и Сон не успяха да стрелят при едно разбъркване и Тиърни изчисти. Артилеристите продължиха да бъдат по-опасни и удар на Партей в близкия ъгъл бе отразен от Лорис. 

Шпорите също създадоха положение и Сон опита да преодолее Рамсдейл със силен шут, но вратарят на Арсенал се справи. След това Танганга прати топката над целта след корнер. 

Така се стигна до 27-ата минута, когато домакините вкараха отново. Артилеристите организираха отлична контра, при която Тиърни изведе Обамеянг, а той отклони към Смит-Роу вляво. Младокът напредна и върна отлично към нападателя, който отново реализира. 

В 34-ата минута катастрофата за Тотнъм стана пълна. Кейн загуби в половината на Арсенал, след което Сака бе изведен отдясно и напредна. Крилото опита подаване, но Кейн се плъзна по тревата и върна топката в краката му, след което Букайо направи 3:0! Истински разгром за Тотнъм! 

Шпорите можеха да върнат едно попадение, но от чиста позиция Хари Кейн стреля неточно с глава. Така паузата дойде при 3:0, но това бе ново трагично представяне за Тотнъм. 

На почивката Нуно Санто направи 2 смени, но Шпорите не продължиха да играят добре. Арсенал поиска и дузпа за една ситуация, при която Санчес събори Габриел, но сигнал не последва. Малко след това Уайт закъсня и сякаш ритна леко Кейн в опита си да изчисти и нападателят падна. В първия момент съдията сякаш бе готов да даде сигнал и да отсъди дузпа, но след това се отказа и играта продължи. 

Все пак в 61-ата минута Кейн стреля опасно, но Рамсдейл спаси, а след това Томиясу изчисти в корнер, който не донесе нищо. Малко след това голмайсторът на Тотнъм получи пас от Дайър и остана сам пред вратаря, но стреля встрани. Огромен пропуск наистина! 

Арсенал продължи да бъде опасен и Обамеянг и Сака накараха Лорис да прави спасявания. Все пак в 79-ата минута Тотнъм върна един гол. Джака пострада, след като Моура падна върху крака му, но играта продължи. Регилон получи свободен отляво и върна към дузпата, където Сон засече. Рамсдейл докосна топката, но не успя да спаси. 

В добавеното време можеше да стане интересно, след като Моура стреля много опасно, но Рамсдейл успя с последни усилия да докосне топката и да я избие в напречната греда. Така Арсенал оцеля и постигна много важна победа. 

Арсенал – Тотнъм    3:1

1:0    Смит-Роу 12
2:0    Обамеянг 27
3:0    Сака 34
3:1    Сон 79

Арсенал: Рамсдейл, Томиясу, Уайт, Габриел, Тиърни, Партей, Джака (82 Локонга), Сака (88 Мейтланд-Найлс), Йодегор, Смит-Роу (88 Таварес), Обамеянг
Тотнъм: Лорис, Танганга (46 Емерсон), Санчес, Дайър, Регилон, Хьойберг, Ндомбеле (69 Хил), Али (46 Скип), Моура, Сон, Кейн