Микел Артета може да се превърне в следващия Арсен Венгер за Арсенал - думите са на бившия футболист на "артилеристите" и Манчестър Сити Гаел Клиши, който игра под ръководството на Венгер в продължение на осем години.

"Артета разполага с толкова много знания, а и имаше лукса да се учи от Пеп Гуардиола - каза пред BBC Radio 5 Live цитираният от webcafe.bg Клиши след победата на Арсенал с 3:1 над Тотнъм в лондонското дерби в неделя.

"Наистина вярвам ,че в дългосрочен план той може да се превърне в следващия Арсен Венгер. Все още е доста млад и наистина вярвам, че ако му се даде време, той ще опровергае всички."

Венгер води "артилеристите" между 1996 и 2018 г., печелейки три титли във Висшата лига и седем пъти ФА Къп, извеждайки Арсенал до финала в Шампионската лига през 2006-а. През 2004-та пък стана шампион, без да допусне нито едно поражение през целия сезон - постижение, което и до днес не е подобрено.

Междувременно през миналия сезон Арсенал завърши осми и за първи път от 25 години не успя да се класира за Европа. Напрежението върху Артета се усили още повече в началото на настоящата кампания, в която Арсенал стартира с три поредни поражения, без дори да вкара гол.

Последвалите четири поредни победи - три за първенство и една за Купата на лигата, започнаха да връщат вярата на феновете, а след успеха в неделя Арсенал вече е над Тотнъм в класирането, въпреки че само преди няколко кръга "артилеристите" бяха на дъното, а "шпорите" - на върха.