Нароченият за продажба Александър Лаказет влезе от пейката, за да спаси Арсенал от загуба в лондонското дерби срещу Кристъл Палас, с което завърши 8-ия кръг във Висшата лига. 

Двубоят приключи 2:2, след като домакините поведоха в началото, след това допуснаха обрат и трепериха до последната секунда, когато французинът вкара и показа, че има място в отбора. 

Вълнуващият сблъсък остави Патрик Виейра разочарован, след като победата бе толкова близо, но Орлите определено бяха по-добри в дълги периоди от мача и играха силен футбол. 

При Артилеристите пък се получиха сериозни спадове, но те все пак удължиха серията си без загуба в първенството на 5 мача, като имат 11 точки и са 12-и. Палас е 14-и с 8. 

В състава на домакините нямаше изненади, като Микел Артета пусна Никола Пепе вместо Самби Локонга. За Орлите обаче, новината бе отсъствието на талисмана Уилфред Заха, който не се е чувствал добре през последните дни. На негово място започна Кристиан Бентеке. 

Началото бе отлично за Артилеристите, които вкараха още в 8-ата минута. Никола Пепе стреля опасно към далечния ъгъл, Гуаита спаси, но Пиер-Емерик Обамеянг реализира при добавката, въпреки малкия ъгъл. Така той се разписа в трето поредно домакинство в първенството, което за последно направи през септември 2019-а. 

Орлите опитаха бързо да отговорят и Бентеке опита да спечели дузпа след лек контакт с Габриел, но реферът правилно подмина положението. Нападателят можеше и да подаде към Аю и да изостри още повече атаката, но взе грешното решение. 

Последва сблъсък на Обамеянг с Миливоевич, при който капитанът на домакините получи удар в коляното, но след като получи лекарска помощ успя да продължи, за да радост на феновете по трибуните. 

Палас успя да задържи по-дълго топката, но без да стигне до опасни ситуации. В 22-ата минута Смит-Роу напредна, имаше опция да комбинира със Сака или Пепе, но реши да стреля  и макар и ударът му да бе точен, Гуаита спаси. Веднага след това Галахър получи шанс за изстрел, но Рамсдейл бе солиден. 

Все пак Орлите се подобриха и Бентеке накара Рамсдейл да прави доста по-сериозно спасяване в 28-ата минута. Мачът стана по-отворен, а и темпото се вдигна. В 35-ата минута Мичъл за пореден път преодоля Томиясу и намери Едуар на 12-13 метра от вратата. Французинът се обърна и стреля, но не успя да намери добре топката и тя прелетя над вратата. Палас обаче определено играеше по-добре от Арсенал. 

Малко преди почивката напрежението се покачи след едно грубо влизане на Маккартър срещу Сака, което определено застрашаваше здравето на английския национал, но Майк Дийн показа само жълт картон. 

Гостите обаче стигнаха до още две положения. Първо Томиясу отлично блокира Бентеке, който бе на път да изравни, а след това Галахър стреля от въздуха и топката летеше към далечния ъгъл, но Рамсдейл в последния момент изби с върха на пръстите си. Страхотно спасяване! 

Сака явно бе пострадал от действието на съперника си обаче и на старта на второто полувреме бе заменен от Самби Локонга, което не бе добре за домакините. Партей стреля много опасно в 47-ата минута отдалеч, но топката прелетя встрани от целта. 

Малко след това обаче, Палас изравни. Пресата на гостите даде резултат и Партей загуби лесно, Бентеке овладя, създаде си позиция за стрелба и с остър удар не остави шансове на Рамсдейл, пращайки топката в долния ляв ъгъл на вратата. 

Голът стресна Артилеристите и Палас продължи да бъде по-опасен. Едуар получи възможост да пробие и да намери свободния Аю, който стреля много силно, но Рамсдейл отново се отчете с отлично спасяване в 57-ата минута. Последва неточен шут на Марк Гуехи. 

Артета реагира и пусна Александър Лаказет, който се включи с голямо желание и енергия. Французинът веднага спечели корнер, а в 72-ата минута стреля опасно след пас на Обамеянг, но Гуаита спаси. 

Изглеждаше, че домакините си връщат инициативата, когато отново бяха наказани. Този път Локонга предаде лесно притежанието и даде началото на контраатака. Топката мина през Олисе, Галахъл и отново Олисе, за да стигне до Одсон Едуар. Нападателят стреля силно от границата на наказателното поле, Рамсдейл видя късно топката и тя спря в мрежата му след рикошет в напречната греда. Какъв обрат!

Арсенал опита да натисне и да избегне загубата. Габриел Мартинели също влезе в игра, като негово центриране бе пропуснато от Обамеянг. В 87-ата минута Тиърни нямаше късмет, след като остана сам пред вратата, стреля силно, но прати топката в напречната греда. 

След това домакините претендираха и за дузпа, но Пепе падна твърде лесно. Пробив на Лаказет в 90-ата минута пък завърши с много разочароващ шут. Артилеристите стигнаха до един последен корнер и в крайна сметка докопаха точката. 

Първоначалното центриране бе изчистено, но Пепе отново прати топката пред вратата, там се получи разбъркване, Уайт стреля, Гуаита спаси, но Лаказет бе на точното място и донесе скъпоценното равенство за своя тим. 

Арсенал – Кристъл Палас    2:2

1:0    Обамеянг 8
1:1    Бентеке 50
1:2    Едуар 73
2:2    Лаказет 95

Арсенал: Рамсдейл, Томиясу, Уайт, Габриел, Тиърни, Партей (81 Мартинели), Йодегор (67 Лаказет), Пепе, Смит-Роу, Сака (46 Локонга), Обамеянг
Кристъл Палас: Гуаита, Уорд, Андерсен, Гуехи, Мичъл, Миливоевич (67 Куяте), Маккартър, Галахър, Аю (71 Олисе), Бентеке, Едуар (82 Томкинс)