След 2 поредни поражения Арсенал се върна към победите във Висшата лига, след категорично 3:0 над Саутхемптън у дома, за да запази категоричната си доминация срещу Светците на своя стадион. 

Хората на Микел Артета започнаха трудно, но два гола в средата на първото полувреме им дадоха контрола и след това те доминираха, като можеха да спечелят и по-убедително. 

По този начин тимът от Северен Лондон вече в 27 поредни домакинства е без загуба срещу съперника си от южния бряг, в това число във всичките 23 сблъсъка от ерата на Висшата лига. 

В състава на Арсенал голямата новина бе липсата в групата на Пиер-Емерик Обамеянг, заради нарушаване на дисциплината, както обясни Микел Артета. Това означаваше, че Габриел Мартинели и Александър Лаказет започват в нападение. Емил Смит-Роу се завърна на пейката, след  като пропусне предишния мач. За гостите на вратата бе привлечения с краткросрочен договор ветеран Вили Кабайеро. 

Още във 2-ата минута Сака проби в наказателното поле и при преминаването на Уокър-Питърс сякаш имаше контакт, който наруши баланса му. Той обаче остана на крака и се стигна само до корнер, въпреки че ако бе паднал положението можеше и да бъде различно. 

В 6-ата минута Тея стреля слабо за Светците и не затрудни Рамсдейл, но веднага след това лондончани загубиха притежанието и Стюърт Армстронг стреля, но топката се отклони в защитник и премина над вратата. Малко по-късно отново нападателят притесни Рамсдейл с удар в близкия ъгъл, с който стражът се справи. Южняците обаче започнаха добре и в 13-ата минута Уорд-Праус стресна Рамсдейл в удар отдалеч, с който под проливния дъжд стражът се справи. 

Саутхемптън доминираше в първите 20 минути и Уорд-Праус отправи нов изстрел над вратата. Както често се случва обаче, Арсенал реализира пръв. Сака набра скорост отдясно и върна към Лаказет, който с великолепен прехвърлящ изстрел реализира прекрасен гол и даде предимство на Артилеристите.  

Скоро след това лондончани увеличиха предимството си. Първоначалното центлриране на Тиърни бе блокирано, но последва ново от шотландеца и Мартин Йодегор се оказа на точното място, за да вкара с глава. Така норвежецът се разписа в трети пореден двубой!

Това тотално промени настроението на терена, след като Светците изглеждаха шокирани предвид добрата им игра. Лаказет пропусна нова възможност за лондончани поради липса на бързина,  забави се твърде много при друга, а при трета стреля точно, но Кабайеро изби. Така паузата дойде при добър аванс за Арсенал, макар че началото предвещаваше нещо по-различно. 

Втората част започна с неточен изстрел на Гранит Джака, а след това и Йодегор не бе прецизен. Габриел вкара отблизо нов гол за лондончани, който обаче бе отменен заради засада на защитника. Само 3 минути след това обаче, бразилецът засече центриране на Мартинели и направи 3:0, ликвидирайки тотално интригата. 

Малко след това асистентът за попадението стреля фалцово, но в гредата, а в 67-ата минута и Букайо Сака прати топката в рамката. Последваха удари на Редмънд и Тея за гостите, с които Рамсдейл се справи. До края обаче гостите така и не стигнаха до гол. 

В крайна сметка Арсенал спечели лесно и вече има 26 точки и продължава борбата за Топ 4. Саутхемптън остава с 16 и не е чак толкова далеч от неприятностите.  

Арсенал – Саутхемптън    3:0

1:0    Лаказет 21
2:0    Йодегор 27
3:0    Габриел 62

Арсенал: Рамсдейл, Томиясу, Уайт, Габриел (70 Холдинг), Тиърни, Партей, Джака (80 Локонга), Сака, Йодегор, Мартинели, Лаказет (82 Пепе)
Саутхемптън: Кабайеро, Ливраменто, Беднарек, Стивънс, Уокър-Питърс, Уорд-Праус, Диало, Тей, Редмънд, Броя (71 Лианко), Армстронг (42 Елионуси)