Чисто белите екипи на Арсенал, които тимът използва за първи път, изобщо не донесе успех на тима срещу Нотингам в 3-ия кръг на ФА Къп. 

Форест, който е 9-и в Чемпиъншип, изхвърли лондончани от турнира след победа с 1:0 на своя „Сити Граунд”. Късно попадение на втородивизионния тим ги прати напред в турнира. 

Лондончани изиграха доста слаб двубой, като им липсваше качество в нападение. Те играха в чисто бяло в подкрепа на кампанията за намаляване на престъпленията на Острова извършени с хладни оръжия, но разочароваха феновете си. 

Първото полумвреме бе изключително грозно, като нито един от двата отбора не отправи точен удар към вратите. 

Битката бе сериозна, но липсваше качество в нападение и това направи сблъсъка изключително непривлекателен. Микел Артета пък толкова се ядоса, че смени неубедителния Нуно Тавареш още в 35-ата минута. 

Ситуацията се промени след почивката и двубоят стана по-интересен. Арсенал натисна и Маккена блокира удар на Нкетиа. В 53-ата минута обаче и домакините атакуваха. Джонсън проби отдясно и центрира, а Цинкернагел стреля от въздуха, но Лено успя да спаси отличния удар. 

Последваха и претенции на домакините за дузпа, но реферът ги подмина. В 58-ата минута Сака центрира отлично към далечната греда, но Нкетиа не успя да се възползва. Джеймс Гарнър стреля опасно от пряк свободен удар за домакините, но Лено се справи. Отбитата топка стигна до Джак Колбак, който падна на земята след съприкосновение със Сака, но реферът не се впечатли. 

Нкетиа стреля разочароващо при още един шанс, който получи, а Артета пусна и Александър Лаказет. Сака бе изведен вдясно на наказателното поле в 80-ата минута, реши да не стреля и опита подаване, но Лаказет не успя да засече пред вратата. 

В 83-ата минута Арсенал бе шокиран, защото Форест вкара. Домакините отнеха в средата на терена, макар че имаше игра с ръка на Джонсън, която реферът не видя. Джонсън подаде на Йейтс, който отдясно достави отлична топка пред вратата, където резервата Люис Грабън засече в мрежата за 1:0. 

Последваха минути, в които Арсенал така и не успя да осъществи сериозно нападение и в крайна сметка трябваше да се примири с поражението. 

В последните 26 години лондончани имат едва едно друго отпадане толкова рано в надпреварата, като и през 2018-а техен палач също бе Нотингам Форест. 

Нотингам – Арсенал    1:0

1:0    Грабън 83

Нотингам: Самба, Уоръл, Кук, Маккена, Спенс, Йейтс, Гарнър, Колбак, Джонсън, Дейвис (68 Грабън), Цинкернагел (75 Кафу)
Арсенал: Лено, Соареш (91 Колашинац), Уайт, Холдинг, Тавареш (35 Тиърни), Самби Локонга, Патино (69 Лаказет), Сака, Йодегор, Мартинели, Нкетиа