Арсенал не успя да пречупи Бърнли и стигна до разочароващо 0:0 на своя „Емиратс Стейдиъм“ в 23-ия кръг на Висшата лига. 

Лондончани доминираха и имаха няколко добри ситуации, които обаче пропуснаха и в крайна сметка загубиха важни 2 точки в битката за топ 4. 

Липсата на качество в нападение се оказа решаващо, като тимът на Микел Артета има 36 точки, но пропусна да изпревари отново Уест Хям и Манчестър Юнайтед. 

Гостите показаха обичайната си сърцата игра и стигнаха до важна точка, с която имат 12, но остават последни в класирането. Те все пак имат и поне 3 мача по-малко от някои от конкурентите си, а от други цели 5. 

За домакините имаше една промяна в състава от загубата срещу Ливърпул за „Карабао Къп“ като Роб Холдинг се появи вместо Такихиро Томиясу, който не бе в групата. На неговата позиция започна Бен Уайт, а на пейката пък бяха играчи като Алебиусу, Бирет, Улад М’ханд и Хъчинсън. За гостите, които не бяха играли от 2 седмици, промените бяха 4 от мача за ФА Къп срещу Хъдърсфийлд, като Робъртс, Макнийл, Питерс и Видра стартираха. 

Гостите започнаха амбицирано със сериозна преса, която стресна Артилеристите в първите минути. В 8-ата Дуайт Макнийл опита изненадващ удар от малък ъгъл и топката се насочи опасно към вратата, но Рамсдейл успя да реагира. След корнера Бен Мий се измъкна и стреля с левия крак, но неточно. 

В 18-ата минута Арсенал успя да организира опасна атака, като Лаказет се измъкна и стреля, но топката профуча близо до близката греда. Малко след това Поуп спаси опасен удар на Йодегор. Лондончани определено започнаха да играят по-добре в тези минути, но така и не можеха да направят пробива. 

Гостите получиха няколко жълти картона, но бяха добре огранизирани и опитваха да контраатакуват, въпреки че лондончани доминираха по отношение на притежанието на топката. В 38-ата минута Киърън Тиърни стреля разочароващо от границата на наказателното поле.  

В добавеното време на първата част Артилеристите контраатакуваха, Йодегор подаде вдясно на Сака, който стреля с левия крак към далечния ъгъл, но топката премина встрани и в крайна сметка паузата дойде при 0:0. 

През второто полувреме Арсенал продължи да има предимство, но без да може да вкара. Бърнли също търсеше своя момент и Дуайт Макнийл опита да изненада Рамсдейл, който се справи и изби в корнер. 

В 63-ата минута домакините бяха много близо до гол. След корнер Смит-Роу остана непокрит на около 10-11 метра и стреля през купа от играчи, но Поуп успя да спаси по страхотен начин и да запази вратата си. 

Малко след това Лаказет и Сака разиграха добре, след което пак Смит-Роу опита удар, но Бен Мий го блокира. Последва точен шут на Сака, с който обаче Поуп лесно се справи. 

Стигна се и до 67-ата минута, когато Лаказет пропусна чиста ситуация. Смит-Роу проби отлично отляво, стигна до аутлинията и върна към французина, който стреля, но покрай далечния ъгъл. Бърнли някак оцеля. Натискът на Арсенал обаче се засилваше. 

В 75-ата минута гостите стигнаха до корнер и Уестууд насочи директно към вратата, но Рамсдейл се справи. Минутите  обаче минаваха без домакините да могат  да стигнат до желания гол. В 81-та минута Лаказет стреля от въздуха, получи се рикошет, но Поуп реагира подобаващо. 

В 87-ата минута Мартинели центрира добре, а Габриел Магаляеш засече, но не затрудни Поуп, тъй като ударът не бе достатъчно силен. В 91-ата минута гостите контраатакуваха опасно, но вместо да подава Макнийл реши да стреля и прати топката над вратата. Това бе много добра възможност да гостите, които в крайна сметка стигнаха до ценна точка. 

Арсенал – Бърнли    0:0

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Габриел, Холдинг, Тиърни, Сака, Йодегор, Смит-Роу (77 Нкетиа), Локонга, Лаказет, Мартинели
Бърнли: Поуп, Питерс, Тарковски, Мий, Робъртс, Макнийл, Браунхил, Уестууд, Ленън, Родригес (83 Гудмундсон), Видра