Арсенал поднесе ново разочарование на феновете си, като падна с 1:2 от Брайтън у дома и вече няма предимство в битката за Топ 4. 

Артилеристите играха слабо много дълго време и чак в края се активизираха, но бе твърде късно. Чайките спряха серията си от 7 поредни двубоя без успех и спечелиха за първи път през април след 15 мача без успех в 4-ия месец от годината. 

Арсенал остава с 54 точки, но Тотнъм вече изглежда фаворит  за място в четворката, след като между двата отбора ще има и пряк мач. Брайтън подобри актива си до 37 точки. 

Гостите започнаха със самочувствие, въпреки лошите си резултати напоследък и серията загуби. В първите минути никой от двата отбора не успя да покаже добър ритъм при разиграването. 

Постепенно Чайките започнаха да взаимодействат по-добре. Бисума стреля отдалеч, но неточно. Лондончани пък трудно стигаха до опасни ситуации. В средата на първата част след къс свободен удар Сака центрира към далечната греда, където Габриел засече, но встрани от целта. 

Малко след това Брайтън смълча „Емиратс“. Джака, който действаше като ляв краен защитник, излезе твърде високо и гостите се възползваха. Дънк намери Мвепу с дълга топка, а той подаде пред вратата, където Леандро Тросар не остави шансове на Рамсдейл, след като бе напълно свободен в наказателното поле. Това бе едва вторият гол за южняците в последните 8 мача. 

Артилеристите продължаваха да имат трудности в организацията на атаките, макар че Сака се стараеше много и бе активен. В 36-ата минута Джака някак си намери Смит-Роу, който стреля по тревата, но Дънк успя да блокира удара. 

В 42-ата минута Мвепу не успя да стреля от чиста позиция, за да се стигне до последните секунди на полувремето, когато Мартинели изравни с глава. Ситуацията обаче изглеждаше много тънка за засада и в крайна сметка след 5-минутно разглеждане от ВАР голът бе отменен. Това бе огромно разочарование за Арсенал. 

След почивката домакините натиснаха, но центриранията и корнерите им не носеха резултат, въпреки доминацията си. Сака стреля твърде неточно от 15-16 метра след корнер, макар че бе сам. 

Гостите продължиха да опитват да атакуват и в 66-ата минута удариха отново, за да направят задачата на Арсенал невероятно трудна. Продължителна атака завърши с освобождаване на Майкъл Кайседо отляво, той върна към границата на наказателното поле, където Мвепу засече великолепно веднага след като топката отскочи от земята и вкара за 2:0. Ужасен развой на мача за Арсенал! 

Микел Артета пусна и Пепе, но отборът продължи да не бъде достатъчно креативен и остър. Чак в 83-ата минута Сака се измъкна добре в пеналта, подаде във вратарското поле, където обаче Санчес блокира Пепе. 

Все пак в края стана интересно. Първо Йодегор стреля в напречната греда от пряк свободен удар, а при добавката Пепе направи същото и Брайтън оцеля. Секунди след това обаче, Йодегор опита късмета си отдалеч, топката се отклони от Уелбек и заблуди Санчес за 1:2. 

Арсенал се хвърли в атака и Еди Нкетиа накара Санчес да прави отлично спасяване. Последваха серия центрирания, но гостите успяха да се справят и да стигнат до важната победа. 

Арсенал – Брайтън    1:2

0:1    Тросар 28
0:2    Мвепу 66
1:2    Йодегор 89

Арсенал: Рамсдейл, Седрик, Уайт, Габриел, Джака, Сака, Локонга, Смит-Роу (62 Нкетиа), Йодегор, Мартинели (74 Пепе), Лаказет
Брайтън: Санчес, Кукурея, Дънк, Фелтман, Бисума (74 Лалана), Кайседо, Грос, Мак Алистър, Мвепу (77 Лампти), Уелбек, Тросар