Върнете календара 12 месеца назад и ще намерите Арсенал в криза след най-лошия старт в лигата в своята история. Сега, след като за първи път от 2004-та започнаха кампанията си с 3 последователни победи, топчиите стоят гордо на първо място във Висшата лига и са единственият отбор, който все още не е загубил точки.

Това е забележителен обрат, а съботният успех с 3:0 над Борнемут ги изведе начело в класирането за първи път от 6 години – 3 мача, 3 успеха, 9 отбелязани гола и едва 2 допуснати. Сравнете това с началото на миналия сезон, когато артилеристите бяха на дъното с 3 поражения от 3 двубоя и без вкарано попадение, и ще разберете защо всички в клуба се усмихват сега.

Работата на Микел Артета беше подложена на интензивно наблюдение преди 1 година, но през уикенда той напусна „Виталити“ под мощните скандирания на феновете, които пееха името му. А когато испанецът беше помолен да сравни събитията с тези отпреди 12 месеца, той заяви: „Нашето емоционално състояние е много различно. Загубата на футболни мачове има много негативно въздействие, без значение как играете. Сега очевидно всички са щастливи и се наслаждават, а ние трябва да бъдем смирени и да продължим да се подобряваме.“

Разбира се, Артета правилно предположи, че да си на върха по това време на сезона не означава нищо. Но показва колко различни са нещата в клуба сега, отколкото преди 12 месеца. Вижте поражението с 0:5 от Манчестър Сити на 28 август 2021-ва. Само трима от титулярите тогава – Букайо Сака, Гранит Джака и Мартин Йодегор, стартираха и сега срещу Борнемут.

Промяната е драматична. Арсенал беше бъркотия преди 1 година. В тези начални 3 мача тогава те отправиха 7 точни удара, без да отбележат. Този сезон цифрата е 15. От другата страна преди 12 месеца топчиите се сблъскаха със зашеметяващите 55 изстрела (18 точни) за същия период, а тази година този брой беше намален до 22 (5 от тях точни).  Подобрението и в двата края на терена е очевидно.

Габриел Жезус трансформира атаката, която до голяма степен изглеждаше летаргична и предсказуема през 2021/22. Александър Зинченко пък добави толкова много качества към състава. Двамата имат огромно въздействие след преминаването си от Манчестър Сити, а завърналият се от престой под наем в Марсилия Уилям Салиба е в невероятна форма. Не забравяйте, че все още не сме видели в игра 30-милионната покупка Фабио Виейра и какво може да донесе той в халфовата линия. С поне още един входящ трансфер, който се очаква да се случи преди затварянето на пазара, Арсенал ще изглежда много силен, а Артета ще има на разположение множество опции, към които да се обърне, ако е необходимо.

Но нещата при артилеристите се промениха не само на терена. Извън него клубът сега е в най-обединеното си състояние през последните няколко години. Артета и техническият директор Еду са молили много пъти феновете да се доверят на процеса, който започна, когато испанецът беше назначен преди 3 години. И това търпение сега се възнаграждава.

Отборът е напълно променен. Премахнати са големите имена и т.нар. заплатаджии. Разделението, което съществуваше зад кулисите, беше преодоляно, а Артета работи много усилено, за да обедини всички заедно – от играчите на първия отбор до треньорския екип и персонала в клуба.

Също така това беше първата нормална предсезонна подготовка, която Артета имаше. След като мерките срещу COVID-19 най-накрая бяха отменени, той най-после можеше да работи с футболистите си без ограничения. Арсенал се придвижи бързо към приоритетните си цели в началото на лятото, така че те имаха достатъчно време да се впишат в игровия план преди старта на Висшата лига.

Топчиите бяха на турне в САЩ, което бе използвано от Артета да изгради тясна връзка в отряда. Той накара играчите да сменят масите си всеки ден по време на отборното хранене, за да седят винаги до различни съотборници. А една вечер испанецът събра абсолютно всички за барбекю, на което бяха организирани и най-различни игра за сплотяване на колектива.

От момента, в който се завърна в Арсенал от Ман Сити през 2019-а, Артета беше решен да се опита да обедини клуб, който беше разбит от трудните години. Този процес не беше бърз, но малцина биха могли да спорят за огромния напредък. И това перфектно се капсулира от подкрепата, която отборът получава от феновете от самото начало на сезона. Надигането на „Емирейтс“ в защита на Салиба в моментите след автогола му срещу Лестър беше отличен пример. Както и фактът, че гостуващите привърженици скандираха името на Гранит Джака в Борнемът в събота – нещо, което беше немислимо доскоро.

Едно нещо, което обаче не трябва да се пропуска, въпреки отличния старт на сезона, е, че все още има много дълъг път. Подобрението на Арсенал под ръководството на Артета е ясно и тези мрачни дни от преди 12 месеца изглеждат като отдавна отминало време. Има обаче още много работа. Процесът може да върви напред, но далеч не е завършен…

Чарлс УОТС, Goal.com, превод на в-к Тема спорт

Снимка: БГНЕС