Халфът на националния отбор на Швейцария по футбол Гранит Джака е движещата сила на тима, ако има ден и е играл във всеки мач на отбора във финалите на  последните две Световни първенства.

Джака има страхотни технически качества, но често прегаря в ключови моменти, което му е изградило и спорна репутация. На национално ниво обаче халфът на Арсенал е играл всяка минута за Швейцария в Лигата на нациите и вече има 106 мача за тима от дебюта си през 2011 година.

Той говори директно и имаше слухове, че е в конфликт със селекционера Мурат Якин, след като коментари на халфа относно тактиката на тима бяха интерпретирани като критики към треньора. И двамата отрекоха, но е ясно, че и двамата са силни личности, а влиянието на Джака не е само на терена.

"Понякога правя нещата по различен начин, защото знам, че моят риск не е същият като този при другите футболисти", каза Джака пред The Athletic.

"Ако рискувам, знам, че съм по-близо до червения картон от всеки друг играч. Когато веднъж получих червен картон, съдията каза на мой съотборник: "Знаете как е Гранит, губи главата си. Това е грешно чувство", казва швейцарецът.

Той бе забъркан и в друга спорна ситуация по време на Световното първенство през 2018-а, когато бе наказан от ФИФА със съотборника си Джердан Шакири, след като показа национални символи на Албания, празнувайки победата над Сърбия.