Арсенал продължи с убедителните си игри във Висшата лига, а победата с 1:0 като гост на Челси върна възпитаниците на Микел Артета на върха в класирането. Единствения гол вкара Габриел Магаляеш в 63-та минута.

Така Арсенал постигна четвъртата си победа срещу отбор от Лондон този сезон след 3:1 над Тотнъм, 2:1 над Фулъм и 2:0 над Кристъл Палас. След Световното първенство в Катар „артилеристите“ ще срещнат и последния столичен отбор във Висшата лига – Уест Хем на 26 декември.

С успеха Арсенал се върна на върха в класирането с 34 точки, на две пред Манчестър Сити. Тотнъм е трети с 26, а четвъртият Нюкасъл е с 24. Челси към момента е на 7-та позиция с 21 точки.

Двубоят бе равностоен, нервен и положенията пред двете врати не бяха много. Още в третата минута гостите имаха шанс да поведат, след като Кукурея спъна Сака в близост до наказателното поле, но от чистата позиция „артилеристите“ не успяха да отправят застрашителен удар.

Малко след това и Челси имаше своя шанс, след като Менди пусна далечно подаване към Стърлинг, който изведе Хаверц, но центрирането на последния не бе точно. В ответната атака Бен Уайт опита късмета си с удар, при който топката мина на сантиметри от вратата. Малко след това Мартинели също стреля неточно.

В 20-та минута Жезус беше изведен сам срещу Менди, но в последния момент Тиаго Силва блокира удара му. Осем минути след това дойде и най-чистото положение за Арсенал. Мартинели проби по крилото и намери в наказателното поле Жезус, чийто удар с глава не намери целта.

Събитията на „Стамфорд Бридж“ бяха подобни и след почивката. И двата отбора изчакваха за грешки на противника и в 55-та минута това можеше да доведе до гол на Арсенал. След центриране от ъглов удар защитата на домакините не бе достатъчно концентрирана и Партей бе оставен непокрит. Ганаецът не успя да засече топката, а зад него дебнеше и Мартинели.

Последва удар на Жезус и спасяване на Менди, а при последвалия ъглов удар Арсенал откри. В 63-та минута Букайо Сака центрира от корнера, топката мина като на шега през няколко защитника в „синьо“ и от голлинията Габриел Магаляеш само я чукна в мрежата за 1:0.

Малко след това Сака можеше да успокои съотборниците си с втори гол, но стреля покрай вратата. Малко след това и Йодегор бе изведен на стрелкова позиция при една контраатака, но и норвежецът не намери очертанията на вратата.

Челси – Арсенал 0:1

0:1 Габриел Магаляеш 63‘

Челси: Менди, Аспиликуета, Чалоба, Силва, Кукурея, Жоржиньо, Лофтъс-Чийк (78 – Ковачич), Маунт (78 – Пулишич), Хаверц (64 – Галахър), Стърлинг, Обамеянг (64 – Броя)

Арсенал: Рамсдейл, Зинченко (78 – Тиърни), Габриел, Салиба, Уайт, Партей, Джака, Йодегор (87 – Елнени), Сака, Мартинели (90 - Холдинг), Жезус