Арсенал спечели инфарктна победа като гост на Астън Вила с 4:2 и се върна начело в класирането на Висшата лига. Автогол на вратаря Емилиано мартинес след удар на Жоржиньо в добавеното време и контраатака в 98-ата минута, когато стража на Вила не бе на вратата си, донесоха трите точки на Артилеристите и първата победа в последните 5 мача за лондончани.

Астън Вила на два пъти повеждаше с голове на Уоткинс и Коутиньо. Сака и Зинченко изравняваха на два пъти. Преди да дойде решаващия миг. И двата отбора удариха греди.

И двата отбора опитваха да се съвземат, след като загубиха с 1:3 в последния си мач от шампиона Манчестър Сити.

Астън Вила загуби последните два мача в първенството и бившия менидър на Арсенал Унай Емери искаше реакция. Той направи пет промени в състава от поражението с 1:3 от Манчестър Сити. За първи път под ръководството на Емери Филипе Коутиньо бе титуляр във Висшата лига. Тайрън Мингс се завърна в защита, а имаше място и за новото попълнение Морено.

Микел Артета също трябваше да спре пропадането. Испанецът видя отбора му да вземе само една точка от последните 3 кръга и Артилеристите изпуснаха първото място. Ако добавим и ФА Къп, Арсенал нямаше победа в последните 4 срещи.

Бен Уайт започна на мястото на Томиазу в отбрана, а Габриел Мартинели остана на пейката, за да може получи Леандро Тросар място в атаката. Томас Партей продължава да липсва и отново в средата на терена бе новото попълнение Жоржиньо.

Още с първата си атака в мача Астън Вила поведе. В петата минута Зинченко загуби топката в половината на съперника и Мати Кеш веднага я изпрати напред към на Оли Уоткинс, който напредна отляво и с диагонален удар не остави никакъв шанс на Рамсдейл.

Нападателят на Астън Вила се разписва в четвърти пореден мач за бирмингамци във Висшата лига. За първи път в кариерата си Уоткинс има такава дълга поредица от попадения в първенството.

Отговорът на Арсенал не закъсня. Хубав пробив отдясно завърши с успоредно подаване към Нкетия, който вече виждаше как засича топката в мрежата, но Мингс я изби пред главата му. В 18-ата минута обаче Арсенал изравни. Центриране отдясно бе избито с глава от Мингс, но право в Букайо Сака. Звездата на Арсенал заби топката под гредата за 1:1.

Това е 10-и гол на Сака този сезон за Арсенал. Той има повече попадения от всеки друг играч на артилеристите.

Вила обаче отново поведе в 31-ата минута. Прекрасна атака отляво на домакините завърши с ниско центриране на Морено. Буендия пропусна топката между краката за Коутиньо, който спокойно спря и прати топката в ъгъла – 2:1.

Това е първият гол, в който Коутиньо участва за целия сезон до тук.

 Арсенал натисна през второто полувреме. Добри възможности пропиляха Букайо Сака и Нкетия. Нападателят на Арсенал уцели гредата след центриране на Бен Уайт и удар с глава.

Натискът на Артилеристите даде резултат в 61-атаминута. Тогава Одегор подаде към Зинченко, който от границата на наказателното поле заби топката в ъгъла – 2:2.

Арсенал продължи да търси победата, но пропуски направиха Нкетия, Одегор, който не уцели вратата от чиста позиция и Мартинели.

Астън Вила имаше възможност да спечели когато в 83-ата минута резервата Бейли се озова в добра позиция отдясно и стреля много силно, но уцели напречната греда. В добавеното време Рамсдейл спаси Арсенал от загуба. Страхотна контраатака завърши с удар на Дюран бе спасен от вратаря.

В 92-ата минута Жоржиньо донесе победата на Артилеристите. Той получи топката на границата на наказателното поле и стреля силно. Топката се удари в напречната греда и се върна в тялото на вратаря Мартинес, преди да спре в мрежата.

В 98-ата минута вратаря на Вила отиде да помага в атака при ъглов удар. Арсенал направи контраатака и от центъра Мартинели се откъсна сам срещу празната врата, за да вкара за крайното 4:2.

 

АСТЪН ВИЛА – АРСЕНАЛ 2:4

1:0 Уоткинс 5, 1:1 Сака 16, 2:1 Коутиньо 31, 2:2 Зинченко 61, 2:3 Мартинес 94-автогол, 2:4 Мартинели 98

АСТЪН ВИЛА: Мартинес, Кеш, Конса, Мингс, Морено (Дюран), Макгин, Дъглас Луис (67 Бейли), Камара, Буендия (67 Дендонкер), Коутиньо (62 Рамзи), Уоткинс (78 Дин)

АРСЕНАЛ: Рамсдейл, Уайт (79 Томиазу), Салиба, Габриел, Зинченко, Одегор, Жоржиньо, Джака (79 Виейра), Сака, Тросар (68 Мартинели), Нкетия