Eдин ново попълнение се оказва ключовата фигура за прогреса на Арсенал през този сезон и е в основата на похода на лондончани към първата им титла от 2004-а година.  
 
Олександър Зинченко, който може да играе и в средата на терена, и в защита, е може би най-важният за отбора на Микел Артета заради способоността си да разиграва отлично топката, отчита „Скай Спортс“.  
 
Снощи срещу Евертън украинецът даде ключовия пас към Букайо Сака за първия гол, който отвори мача, като статистиката отчита, че той е №1 в отбора в някои много важни показатели във Висшата лига през сезона.  
 
Зинченко е първи по докосвания със средно 91,3 на 90 минути, но също така е първи по завършени подавания – 62,8, подавания в половината на съперника – 37,4, точни пасове във финалната третина от терена – 21,7 и трети по точност на пасовете с 87,4%.  
 
Представянето му в първата половина от сезона бе ограничено заради контузия, на напоследък играе страхотно. Само един играч в първенството има повече подавания в половината на съперника от Зинченко и това е бившият му съотборник Кевин де Бройне. Следващите в списъка също са от Манчестър Сити и това е показателно – Кансело, Фодън и Родри.  
 
Микел Артета не се притеснява да използва играча като плеймейкър, въпреки че по презумпция той трябва да бъде ляв защитник. Неслучайно и испанецът признава, че привличането на Зинченко му е позволило да трансформира целия отбор, тъй като с неговото присъствие Джака също играе по-офанзивно, а и Мартинели се справя повече от добре.