Спортинг Лисабон и Арсенал завършиха 2:2 в атрактивен и отворен мач от 1/8финалите на Лига Европа. 

На португалска земя двата тима изиграха двубой, който премина през обрати и можеше да бъде спечелен и от двата състава, като англичаните се спасиха от загуба с щастлив автогол. В крайна сметка обаче победител нямаше, като лидера във Висшата лига изглежда фаворит до някаква степен за реванша. 

Микел Артета очаквано даде почивка на някои от титулярите си като Мартин Йодегор дори не бе в групата. На пейката останаха Рамсдейл и Габриел, но въпреки това съставът бе доста сериозен и включваше Зинченко, Джака, Сака, Мартинели и героя от победата над Борнемут Рийс Нелсън.  
 
Арсенал започна с преса, но португалците запазиха спокойствие. В 5-ата минута Мартинели стреля с глава, но твърде слабо. Последва обаче добра ситуация за домакините, след като Гонсалвеш се справи със Салиба, но не успя да намери далечния ъгъл. Сериозен пропуск наистина.  
 
Последваха по-спокойни минути, макар че Арсенал имаше териториално предимство. Така се стигна до 22-ата минута, когато след корнер на Виейра Уилям Салиба се извиси и прати топката в мрежата с глава. Последва сдърпване между играчите ,като домакините претендираха, че Зинченко е задържал съперник при попадението, но гола остана.  
 
Малко след това украинецът стреля в стената от свободен удар, след което получи възможност за нов изстрел, но Адан се справи. Домакините обаче се активизираха и Инасио стреля опасно от около 25 метра, но Търнър изби. При корнера обаче, Инасио остана непокрит във вратарското поле и изравни след мощен удар с глава.  
 
Това даде самочувствие на Спортинг и Търнър трябваше да прави още едно спасяване, този път след удар от двайсетина метра на Едуардс. В 42-ата минута сантиметри разделиха Арсенал от нов гол, когато след нов корнер Джака засече, а Адан успя да спаси от самата голлиния. Повторенията показаха, че половината топка е зад нея, но не и цялата. В добавеното време Търнър трябваше да прави ново спасяване и в крайна сметка паузата дойде при 1:1.  
 
Второто полувреме започна с 2 положения пред двете врати. Първо Търнър се справи за гостите, а веднага след това Адан изби удара на Мартинели от малък ъгъл. 

Домакините обаче действаха уверено и в 55-ата минута поведоха. Гостите загубиха лесно топката в средата на терена, Есгайо центрира, но Уайт изби. Атаката обаче продължи, като Едуардс изведе Гонсалвеш, който стреля, Търнър изби, но при добавката Паулиньо нямаше как да сбърка – 2:1. 

В 61-ата минута авторът на втория гол бе изведен олично между двама съперници, остана на чиста позиция, но стреля неточно. И веднага пропускът бе наказан и англичаните изравниха, макар и с огромен късмет. Джака сякаш опита удар, който обаче бе крайно неточен. Топката обаче се отби в тялото на Морита и влезе във вратата за 2:2. Домакините претендираха за нарушение на Сака секунди преди гола, но ВАР прегледа положението и потвърди попадението. 

Само минута след това Виейра едва не направи нов обрат, когато с глава стреля под гредата, но Адан изби. Последваха атаки и към двете врати, но в последната третина играчите не бяха прецизни. В добавеното време Сака не затрудни особено Адан и в крайна сметка развръзката остана за реванша в Лондон. 

Спортинг – Арсенал    2:2 
 
0:1     Салиба 22 
1:1     Инасио 34
2:1    Паулиньо 55        
2:2    Морита 62 автогол
 
Спортинг: Адан, Сейнт Жуст, Коатес, Инасио, Есгайо (77 Диаманде), Морита, Гонсалвеш, Де Лима, Едуардс (89 Исааку), Тринкао (71 Нуно Сантос), Паулиньо (77 Ширмити)
Арсенал: Търнър, Уайт, Салиба, Кивьор (71 Габриел), Зинченко (63 Томиясу), Джака, Жоржиньо (71 Партей), Виейра, Сака, Нелсън (71 Смит-Роу), Мартинели