Арсенал постигна седма поредна победа във Висшата лига, след като в мач от 29-ия кръг срази с 4:1 Лийдс Юнайтед на своя стадион.

Габриел Жезус откри резултата през първото полувреме от дузпа, а с два бързи гола в началото на втората част, "Топчиите" сложиха точка на спора.

Бен Уайт покачи на 2:0, Жезус се разписа за втори път в срещата в 55-ата минута. Почетното попадение за гостите вкара Расмус Кристенсен в края на двубоя. В 84-ата минута точен беше и Гранит Джака.

С победата Арсенал събра 72 точки и отново има 8 т. преднина пред Манчестър Сити, който е с мач по-малко. Лийдс се намира на 17-та позиция с 26 пункта.

В следващия кръг лондончани гостуват на Ливърпул, Лийдс приема Кристъл Палас. За Сити пък предстои визита на Саутхямптън.


 Микел Артета направи една промяна в титулярния състав, който победи Кристъл Палас в последния си мач във Висшата лига преди международната пауза. Букайо Сака беше заменен от Габриел Жезус, който поведе атаката, а Леандро Тросар се премести на дясното крило. Отляво действа Габриел Мартинели. 

Новият мениджър на Лийдс Хави Гарсия направи четири промени от успеха над Уулвърхямптън и смени схемата от двама централни защитници и заложи на трима. Расмус Кристенсен, Паскал Струйк, Крисенсио Съмървил и Луис Синистера заеха местата на Уестър Маккени, Патрик Бамфорд, Максимилиан Вьобер и Вилфред Ньонто, като последните двама не бяха и в групата.

Паузата дойде в момент, в който Арсенал се намираше във върхова форма във Висшата лига от 6 поредни победи. За последно отборът записах 7 последователни успеха в първенството под ръководството на Унай Емери през 2018 г. и това даваше допълнително напрежение сред хората на Артета. Но Арсенал се представя блестящо на своя стадион през сезона и в 14 мача на "Емиратс" има 11 победи и само една загуба, дошла тази календарна година от Манчестър Сити.

От своя страна Лийдс пристигна в Лондон след победа с 4:2 като гост над Уулвс, като на "Молиню" вкара повече голове, отколкото в предишните си шест визити, взети заедно (3 попадения). Под ръководството на Гарсия, гостите спечелиха 7 от 12 възможни точки и се качиха на 14-то място във Висшата лига, но само на два пункта от опасната зона.

Статистиката показваше, че Лийдс няма победа в последните си 13 срещи срещу "Топчиите" (11 загуби и две равенства), като последният успех датира от месец май 2003 г. И през първото полувреме негативната серия се затвърди, след като Арсенал се оттегли с гол аванс на почивката.

Но нещата можеха да се развият по съвсем различен начин, след като още в първите секунди Расмус Кристенсен си освободи пространство в наказателното поле и отправи добър удар, но Аарън Рамсдейл спаси. Арсенал отговори чрез удар на Габриел Маринели, който беше блокиран, а Габриел Жезус засече с глава в аут.

Постепенно домакините взеха превес и в 33-ата минута спечелиха дузпа. Люк Ейлинг спъна Жезус в наказателното поле и зад топката застана потърпевшият. Бразилският национал запази хладнокръвие и с изпълнение по земя в средата на вратата излъга Илан Мелие за 1:0!

Малко след подновяването на играта, Арсенал стигна и до втори гол, с което до голяма степен си осигури и победата. Мартинели преодоля Люк Айлинг и центрира към далечната греда, където Бен Уайт засече за 2:0!

В 55-ата минута "Топчиите" окончателно сложиха точка на спора. Леандро Тросар отигра към Жезус, който се озова непокрит в наказателното поле и с нисък удар от движение в средата на вратата покачи на 3:0! След час игра Мартинели пропусна да направи резултата разгромен, след като засече с глава право в ръцете на вратаря.

В 76-ата минута Кристенсен направи загубата на Лийдс по-почетна, след като се разписа с далечен удар. В 84-ата минута с петия си гол през сезона във Висшата лига Гранит Джака оформи крайния резултат. За първи път в кариерата си той се разписа в трети пореден мач и затвърди отличната форма, в която се намира. 

Снимка: БГНЕС

Арсенал – Лийдс Юнайтед 4:1

Голмайстори: 1:0 Жезус (35-д), 2:0 Уайт (47), 3:0 Жезус (55), 3:1 Кристенсен (76), 4:1 Джака (84)