Във втори пореден мач във Висшата лига Арсенал пропиля аванс от два гола и е напът да поднесе титлата на Манчестър Сити на тепсия.

Този път "Топчиите" не успяха да победят като гост Уест Хям – 2:2, като мачът се разви идентично с дербито с Ливърпул миналата седмица.

Арсенал поведе набързо с 2:0, но допусна голове през двете полувремена, заради които изпусна победата. Този път резултатът е още по-горчив, защото Букайо Сака можеше да сложи точка на спора при 2:1 за отбора му, но не успя да вкара от дузпа.

В класирането "Артилеристите" вече имат само 4 точки преднина пред намиращия се в чудовищна форма отбор на Сити. "Гражданите" са и с мач по-малко, а на 26 април двата отбора се изправят един срещу друг на "Етихад".

От своя страна "Чуковете" спечелиха жизненоважна точка в битката за спасение и вече имат 31 пункта и са на 4 от зоната на изпадащите. 


През седмицата Уест Хям направи 1:1 като гост на Гент в първи 1/4-финален мач от Лигата на конференциите и Дейвид Мойс направи цели осем промени в състава си. Единствено Деклан Райс, Владимир Цоуфал и Джаръд Боуен запазиха титулярните си места. 

Микел Артета предприе една промяна от дербито с Ливърпул (2:2). Тя беше принудителна, след като Олександър Зинченко е с контузия и беше заменен от Кийрън Тиърни. В атака действаха Букайо Сака, Габриел Мартинели и Габриел Жезус.

Арсенал влезе като големия фаворит в сблъсъка не само заради класирането, но и поради факта, че хората на Артета спечелиха всичките си пет дербита като гост в Лондон през сезона с общ резултат 11:0. В цялата си история "Топчиите" само два пъти са печелили в шест поредни визити на градски съперници – през 1989 г. и 2014 г. и сега отборът искаше да изравни това постижение, но го очакваше горчив край. 

Първото полувреме предложи шеметен футбол от страна и на двата отбора. Лондонското дерби започна на много високо темпо, с остри атаки и към двете врати, но "Топчиите" показаха огромна класа в завършващата фаза и още до 10-ата минута изстреляха два снаряда, с които шокираха "Чуковете".

В 7-ата минута Бен Уайт подаде като по конец към Габриел Жезус, който имаше лесна задача да плъзне топката в празната врата за 1:0! Само 180 секунди по-късно Арсенал удвои преднината си. Габриел Мартинели изпрати прецизно центриране в наказателното поле. Там Мартин Йодегор засече от воле и остави вратаря безпомощен за 2:0!

После лидерът във Висшата лига имаше пълен контрол върху мача, но всичко се промени след малко повече от половин час игра. Габриел Магаляеш  влезе невнимателно в краката на свой съперник и Уест Хям получи дузпа, която беше потвърдена и от ВАР. Зад топката застана Мохамед Саид Бенрама, който с шут в долния десен ъгъл намали резултата на 1:2!

Малко след подновяването на играта Арсенал получи дузпа, след като Микел Антонио игра с ръка в наказателното поле. Зад топката застана Букайо Сака, но ударът му излезе в аут и гостите пропуснаха страхотен шанс отново да удвоят преднината си.

И секунди по-късно Уест Хям изравни. Джаръд Боуен достигна до удивително центриране на Тило Керер в наказателното поле и шутира покрай безпомощния вратар. Топката се отби от дясната греда и влетя в мрежата за 2:2!

До края Арсенал се опита да натисне, но не създаде чисто голово положение, а в 82-ата минута можеше и да загуби мача. Тогава Антонио засече с глава и гредата спаси гостите от пълен обрат. В крайна сметка срещата завърши 2:2.

Уест Хям – Арсенал 2:2

Голмайстори: 0:1 Жезус (7), 0:2 Йодегор (10), 1:2 Бенрама (33-д), 2:2 Боуен (55)

Уест Хям: Фабиански, Цоуфал, Зума, Керер, Кресуел, Райс, Соучек, Пакета (88-Даунс), Боуен, Бенрама (91-Форналс), Антонио (87-Корне)
Мениджър: Дейвид Мойс

Арсенал: Рамсдейл, Уайт, Холдинг, Магаляеш, Тиърни (85-Виейра), Партей (67-Жоржиньо), Джака, Йодегор, Сака, Жезус (67-Тросар), Мартинели (85-Нелсън)
Мениджър: Микел Артета

Стадион: "Лондон Стейдиъм"
Съдия: Дейвид Куут
Жълти картони: Кресуел (Уест Хям); Партей, Жезус (Арсенал)

Снимка: БГНЕС