Ако Арсенал имаше нужда от допълнително убеждаване относно достойнствата на Деклан Райс, то топчиите го получиха след 30 минути при равенството им с Уест Хем (2:2) през април. Отборът на Микел Артета водеше с 2:0 и бе близо до победа, която щеше да го прати на 6 точки пред Сити. Но всичко се промени само за един момент и бързата мисъл на вътрешния полузащитник, който през изминалия уикенд се превърна в най-скъпия английския футболист в историята – 105 млн. паунда.

Райс отне топката на Томас Партей, тръгна напред и намери в наказателното поле Лукас Пакета, който бе съборен – дузпа. Тя бе вкарана от Саид Бенрама и инерцията на мача се измести далеч от Арсенал. Може би дори и мечтата за титла избяга в онзи момент. И всичко започна с Райс…

В този момент се видяха всички качества на английския национал, които го направиха толкова привлекателен за Арсенал – способността да забележиш възможността, скоростта и бързината да стигнеш до точната позиция, да отнемеш топката, спокойно да се втурнеш напред и да намериш свой съотборник на опасна позиция. Това също показва до каква степен 24-годишният халф се е развил като играч.

Той започна като централен защитник в Уест Хем, след което се превърна в опорен халф. Сега Деклан е много повече от това, неговата ефективност в двата края на терена надхвърля стойността му от 105 млн. паунда.

Както Партей разбра, способността му да печели притежанието е ненадмината. Райс е възстановил най-много топки от всеки друг играч във Висшата лига през миналия сезон – 334. Той също така пресече най-много пасове – 63, със 7 повече от всеки друг. Тези качества за печелене на топката заедно с физическата му мощ и качеството на разпределението на дълги и къси подавания лесно могат да бъдат използвани като №6 в системата на артилеристите.

Освен това английският национал демонстрира впечатляваща здравина, след като е участвал в 93% от мачовете на Уест Хем във Висшата лига в най-скорошните 5 сезона. Но надеждността и здравината не са единствените качества, които Райс би добавил към отбора. Неговото умение да носи топката напред е невероятно. Еволюцията му в този аспект беше отбелязана от Гарет Саутгейт миналата година: „Той разчупва играта по страхотен начин. И сега има повече увереност с топка в крака и да се включва напред“.

Още по-впечатляващото е, че той с лекота го прави и под натиск на противникови футболисти. Опитът е едно нещо, да успееш да го сториш съвсем друго. Белгийският Гент го разбра на 1/4-финалите в Лигата на конференциите. Тогава Райс пое топката от собствената половина, мина покрай трима съперникови играчи и вкара сензационен индивидуален гол.

Способността на халфа да ускорява отвъд опонентите, нарушавайки линиите с топката в краката си, е нещо, което Арсенал нямаше през миналия сезон. А това би позволило на отбора на Артета да нарани опонентите си по различен начин.

В допълнение трябва да кажем, че Райс е продуктивен и в атакуващата третина. От началото на сезон 2021/22 той има цели 10 попадения. Неговото офанзивно представяне е основна област на развитие в играта му. Откакто направи прехода от защита към халфовата линия под ръководството на Мануел Пелегрини в началото на 2018/19, неговите цифри са увеличават стабилно, за да достигнат своя връх през миналата кампания. Всичко това означава, че Артета може да го използва не само като №6, но и като №8 в лявата страна, след като Гранит Джака напусна.

Райс имаше решаваща роля в начина, по който чуковете атакуваха. Не е трудно да си представим, че английският национал ще свързва защитата и атаката по подобен начин и в Арсенал. Където и да бъде използван той, едно е сигурно – Деклан ще добави солидност на владението на топката. Да не говорим, че с всеки изминал сезон юношата на Челси става все по-силен и в защита. Все по-трудно е да бъде побеждаван един на един, да не говорим какво става, когато някой се опита да дриблира покрай него – през миналия сезон средната цифра бе 0,55 пъти за 90 минути.

Всеобхватността на Райс ще даде шанс на Артета да го използва в различни роли, което е решаващ аспект. Испанецът се опитва да направи Арсенал тактически адаптивен от началото на своя мандат, а английският национал изглежда като последното парче от пъзела. Надеждата на топчиите е, че Райс, чиято бърза мисъл през април промени инерцията в битката за титлата през миналия сезон в полза на Сити, сега отново да може да го стори… но в посока Арсенал.

Материал на Скай спортс, превод на "Тема спорт"