Микел Артета стана обект на доста критики в изминалия месец, откакто реши да замени английския национал Аарън Рамсдейл с Давид Рая под рамките на вратата за Арсенал. На „острова“ бяха особено гневни, защото това касаеше местно момче, но ето, че статистиката идва на помощ на мениджъра на „артилеристите“, за да докаже, че той е бил прав в решението си.

И двамата вратари вече официално изиграха по 6 срещи от старта на сезона, което дава добра основа, за да направим паралел помежду им. Ето и какво сочат цифрите.

И двамата имат по 5 ключови спасявания, но при борбата за високите топки испанският страж е далеч по-ефективен с 6 хващания срещу само 2 за англичанина. При боксираните топки съотношението е 2:0 за Давид.

В градивната част от играта се забелязват много по-драстични разлики в полза на Рая. Той е реализирал 192 паса срещу 111, а процентите на успеваемост са 79,7% срещу 66,5%. Той е дал и повече дълги подавания - 44:24, като отново в проценти разликата е 48,4% срещу 30,4%.

Давид Рая е позволил тимът му да загуби владение върху топката само в 50 случая, но тук разликата не е толкова внушителна, защото Аарън Рамсдейл е сгрешил 57 пъти.

И в най-важния показател се вижда отново по-висок успех за новодошлия играч. Той е опазил мрежата си „суха“ в 3 случая срещу само един такъв за своя пряк конкурент за титулярните ръкавици.

В резултат Арсенал се намира на върха в класирането на Висшата лига след 8 изиграни срещи и само отбелязаните попадения са причината Тотнъм да се лидер в подреждането. В шампионската лига „топчиите“ обаче имат работа за вършене, тъй като имат победа и загуба, съответно срещу ПСВ и Ланс. Отчитаме победата в третия кръг за Купата на лигата над Брентфорд и спечелената титла на Комюнити шиълд срещу Манчестър Сити. И в двата случая Рамсдейл бе на вратата, като не допуснал гол в малкия турнир, а за трофея помогна отборът му да бие на дузпи.