Микел Артета изглежда окончателно е осъзнал, че има нужда от достойна алтернатива на Габриел Жесус на върха в атаката на своя Арсенал. Наличието на Еди Нкетиа се оказва проблем, въпреки хеттрика, който отбеляза срещу Шефийлд Юнайтед преди седмица.

Дейвид Орстийн от The Athletic разкри, че разполага с информация от клуба за активирането на скаутите за търсене на централен нападател през януари. Интересното обаче е, че няма да се пазарува на всяка цена, което до известна степен означава, че Нкетиа не е обречен.

24-годишният англичанин има 5 гола от старта на кампанията, но, както вече казахме, 3 от тях паднаха в един мач срещу най-слабия съперник във Висшата лига този сезон. Другите два гола бяха срещу Нотингам Форест и Фулъм в първите три кръга. След това юношата на „артилеристите“ не намери вратата в шест поредни срещи. Именно фактът, че не може да се разчита на него, като на постоянен източник на попадения, притеснява Артета и шампионските амбиции на отбора му.

Забелязва се, че Арсенал става доста предвидим, когато противниците затворят постъпите по крилата. Това принуждава играчите да центрират или да търсят пробиви през средата, но подобна стратегия обичайно има нужда от висок и здрав таран, който да всява напрежение при изсипаните топки и в същото време да играе добре с гръб към вратата. Такъв няма от Оливие Жиру насам, който си тръгна преди цели 5 години.

Ще е интересно да видим, дали Еди Нкетиа ще намери най-накрая головата си форма или след два месеца Арсенал ще се впусне в трансферния пазар, за да му търси алтернатива.