Арсенал постигна нова драматична победа с гол отвъд минималното добавено време при гостуването си на Лутън в междинния кръг от Висшата лига, като така прави още една сериозна заявка по пътя си към шампионската титла. Съвсем резонно изникват спомените за дните на сър Алекс Фъргюсън, когато неговият Манчестър Юнайтед маршируваше към трофея именно с подобни късни попадения седмица след седмица.

Този път големият герой бе Деклан Райс, който се озова на върха на едно отчаяно центриране от Мартин Йодегор в 97'. Дефанзивният халф надигра съперник във въздуха и сякаш на забавен каданс прати кълбото зад Томас Камински и смълча скромните, но все пак препълнени трибуни на 11-хилядния „Кенилуърт Роуд“.

Срещата сякаш вещаеше нещо специално, защото „шапкарите“ бяха твърдо решение да не се дадат без бой, независимо че насреща им бе лидерът във временното класиране.

Голът на Габриел Мартинели в 20' бе неутрализиран бързо от Гейбриъл Ошо и макар Габриел Жесус да върна аванса на гостите секунди преди почивката, след това станахме свидетели на пълен обрат с изпълненията на Елайджа Адебайо и Рос Баркли. И при трите гола за Лутън основна вина имаше Давид Рая, като смело можем да кажем, че испанският страж изигра най-слабия си мач за „артилеристите“.

Кай Хаверц междувременно продължи с головата си форма от последните седмици и възстанови равенството в 60', като така постави началото на опустошителен натиск за своя тим до края на мача. Стената пред Камински сякаш бе запечатана окончателно, тъй като реалните голови положения секнаха, но онзи миг на магия от Райс в заключителните секунди се оказа черешката върху тази красива футболна торта, предложена ни от Лутън Таун и Арсенал тази вечер.

В класирането виждаме „лондончани“ да се откъсват с 5 точки пред втория в подреждането - Ливърпул, докато Лутън е изправен пред риск от това да се озове отново в зоната на изпадащите, ако санкционираният Евертън вземе трите точки срещу Нюкасъл в четвъртък.