Ливърпул и Арсенал завършиха 1:1 на “Анфийлд” в дербито на 18-тия кръг във Висшата лига. Гостите поведоха в резултата още в 4-та минута след гол на Габриел Магаляеш, докато за “червените” точен бе Мохамед Салах в 29-та минута. По този начин египтянинът влезе в Топ 10 на най-големите голмайстори във Висшата лига със 151 попадения. Първи е Алън Шиърър с 260. 

“Мърсисайдци” имаха още няколко изгодни ситуации за гол, претенция за дузпа и две греди, но в крайна сметка не успяха да спечелят трите точки.

Така Арсенал ще посрещне Коледа на върха в класирането във Висшата лига. Тимът на Микел Артета има актив от 40 точки, с една повече от Ливърпул и Астън Вила. Тотнъм е 4-ти с 36 точки, а шампионът Манчестър Сити е с 34, но и мач по-малко. 

Началните минути бяха изцяло за Арсенал и още във втората Габриел Жезус можеше да даде аванс на лондончани. Бразилецът засече с глава едно центриране от ъглов удар, но прати топката право в ръцете на Алисон.

Две минути по-късно вратарят на Ливърпул нямаше никакви шансове. Йодегор центрира от фаул, а Габриел Магаляеш се измъкна от бранителите на “червените” и с глава насочи топката в мрежата - 1:0.

В 13-та минута Жезус пак изскочи на стрелкова позиция след хубаво подаване на Мартинели. Топката обаче не попадна в очертанията на вратата.

Постепенно Ливърпул напипа своя ритъм и Салах бе близо до това да изравни резултата след свалена от Гакпо топка в наказателното поле. Египтянинът стреля силно от малък ъгъл, но я прати от външната страна на вратата. 

В 20-та минута домакините имаха сериозни претенции за дузпа. Йодегор си помогна с ръка при една борба за топка със Салах в наказателното си поле. Ситуацията обаче дори не бе преразгледана с ВАР.

И все пак девет минути по-късно Ливърпул най-накрая изравни. Трент прати един 50-метров пас по диагонала към Мохамед Салах, който проби в наказаетлното поле и с мощен удар в близкия горен ъгъл направи 1:1.

Чак в заключителните секунди на първата част Арсенал отново имаше добра възможност, след като Сака беше изведен зад защитата на домакините и изскочи сам срещу Алисон. Англичанинът обаче беше понатиснат от Джо Гомес и не успя да отправи удар. Топката след това стигна и до Мартинели, който стреля в аут.

Ливърпул започна силно и второто полувреме, като в 54-та минута Джо Гомес се озова в наказателното поле и стреля много технично по диагонала. Типката обаче облиза страничната греда. 

В 71-та минута резервата Елиът стреля от границата на наказателното поле, топката се отклони от тялото на Габриел и се отклони от гредата. Две минути по-късно Трент направи пропуска на вечерта. 

Арсенал сгреши при изпълнението на един ъглов удар, Йодегор действа нескопосано и подари топката на Салах пред своето наказателно поле. Египтянинът и още поне пет играчи на Ливърпул се озоваха в ситуация срещу само един защитник на лондончани. Салах изведе в наказателното поле Трент, чийто удар се отклони в напречната греда.

В 81-та минута и Арсенал поиска дузпа за потенциално нарушение срещу Кай Хаверц в наказателното поле на домакините. Реферът обаче бе категоричен, че няма основания да посочи бялата точка. 

Ливърпул - Арсенал 1:1

0:1 Габриел Магаляеш 4’

1:1 Мохамед Салах 29’

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Конате, Ван Дайк, Цимикас (35 - Гомес), Ендо, Собослай, Джоунс (68 - Гравенберх), Салах, Диас (68 - Елиът), Гакпо (68 - Нунес)

Арсенал: Рая, Уайт, Салиба, Габриел, Зинченко, Райс, Йодегор, Хавертц, Сака, Мартинели (68 - Тросар), Жезус (77 - Нкетия)