Там, където някога имаше ярост, сега има само слънчеви лъчи. Микел Артета буквално полудя през ноември, когато Арсенал се подхлъзна на „Сейнт Джеймсис Парк“, губейки с 0:1. Испанецът беше бесен от решенията на ВАР, които без съмнение ощетиха топчиите.

Артилеристите обаче отговориха по най-добрия начин и пометоха Нюкасъл в ответния сблъсък на „Емирейтс“ с 4:1. А през тази календарна година Арсенал изглежда плашещо добър и с всеки следващ мач отправя все по-ясно послание към другите два претендента за титлата.

Артета нямаше от какво да се оплаче тук, докато свраките бяха помлени. Топчиите ги задушиха в едно необикновено едностранчиво първо полувреме. Лондончани изглеждаха точно като колектив, който записа шестата си поредна победа в лигата, а головата разлика в тази серия е 25:3. Те действаха с няколко скорости пред джордитата, а загубата от Порто в средата на миналата седмица определено беше подействала мотивиращо. Артета заслужено грееше от щастие:

„Намираме се в добър момент. Отбелязваме по много голове, при това го правим по най-различни начини. Когато вкараме един, искаме два, три и повече. Харесвам този манталитет на отбора“.

На почивката резултатът бе 2:0. В 18-ата минута Свен Ботман си отбеляза автогол, а малко след това Кай Хаверц се разписа след добра работа на Габриел Мартинели. След паузата Букайо Сака вкара за 3:0 в 65-ата, а 4 по-късно Якуб Кивиор реализира четвърто попадение за Арсенал. Едва тогава Нюкасъл успя да се закрепи, но причината бе, че домакините намалиха оборотите. В самия край на срещата бившият халф на топчиите Джо Уилок просто оформи крайния резултат, а загубата на свраките можеше да бъде и още по-тежка.

„Трябваше да победим много по-убедително. Изискваме от нас това всеки мач“, каза Артета. Лорис Кариус, който направи първото си участие във Висшата лига от почти 6 години, се отличи с две чудесни спасявания в началото след изстрели на Сака и Деклан Райс. И именно благодарение на него джордитата губеха само с 0:2 на почивката.

„Изключително разочароващо първо полувреме от наша гледна точка. Това просто не бяхме ние“, коментира Еди Хау. Никой не можеше да възрази. Единствената положителна новина от сблъсъка беше завръщането в игра на нападателя Александър Исак, който най-после се възстанови от контузия.

Арсенал обаче показа, че е на светлинни години пред Нюкасъл. Топчиите се превърнаха в първия отбор в историята на Висшата лига, който се разписа 2 или повече пъти в 7 поредни полувремена. Ето на това му се казва истинска атакуваща мощ, която може да те изведе до голямата мечта…

Ник ЕЙМС, Guardian