След като Арсенал загуби от Астън Вила и отпадна от Шампионска лига само в рамките на няколко дни, имаше предположения, че сезонът им е изложен на риск от провал. Оттогава обаче момчетата на Микел Артета победиха Уулвърхемптън и разбиха Челси, но са изправени пред огромен тест за своите качества в неделя, когато гостуват на Тотнъм.

Това не е просто мач на отбор, борещ се за титлата, който пътува за сблъсък с тим, целящ се да завърши в Топ 4. Има много повече залог в едно дерби, просто попитайте Ливърпул. Ефектът на враждебността не трябва да се подценява в сблъсъците, определящи даден сезон. Тотнъм ще се стреми отчаяно да намали шансовете на топчиите да си осигурят първа корона от Висшата лига от 20 години насам.

Никой не иска да губи от най-близкия си съсед и със сигурност ни очаква свирепа битка. Голяма част от вниманието е върху Арсенал, но шпорите са на 6 точки от четвъртия Астън Вила и с два мача по-малко. Те имат за какво да играят, а футболистите и феновете са наясно с това. Подобни дербита фокусират ума. В дните преди срещата се мисли за последствията от евентуална загуба. Идеята да видиш привържениците на съперника да празнуват и злорадстват с дни е дразнеща. Егото никога не иска да изпитва подобно нещо и това е добър източник на вдъхновение.

Арсенал показа страхотен характер, за да се възстанови от неуспехите и победа срещу Тотнъм би повишила инерцията им. Следващите им мачове – срещу Борнемут, Ман Юнайтед и Евертън, могат да бъдат спечелени, така че визитата на шпорите се очертава като ключова и може да определи крайното им място. Това повишава напрежението, но артилеристите започват да свикват с него.

Играчите на Артета ще трябва да запазят спокойствие във враждебна обстановка. Не трябва да се оставят на емоциите да диктуват представянето. Преди година по това време Арсенал имаше подобен важен мач срещу Ман Сити и загуби с 1:4, завършвайки на 5 точки зад шампионите. Те обаче вече имат един сезон повече опит в битката за трофея и това ги поставя в по-силна позиция, отколкото преди 12 месеца. Това е група от играчи, която знае какво трябва да направи – представянето сега не е най-важното нещо в дербито на Северен Лондон. Най-важен е резултатът.

Тотнъм имаше 2 седмици почивка след загубата с 0:4 от Нюкасъл. Това е повече от достатъчно за размисъл и освежаване. Всъщност Арсенал игра 4 пъти в този период. Мнозина ще кажат, че шпорите са по-свежи, но невинаги допълнителните двубои оказват негативно влияние. Успехът над Уулвърхемптън не беше най-доброто представяне на топчиите, ала беше страхотен психологически тласък. След това момчетата на Артета вкараха 5 попадения срещу Челси, но спечелването на дерби често е по-свързано с манталитета, отколкото с формата.

Тотнъм трябва да се възползва от емоциите, срещу които се изправя Арсенал. И хората на Анге Постекоглу без съмнение ще ги тестват физически. Те трябва да дадат тежки времена на левия бек на топчиите без значение кой ще започне, защото това е най-голямата слабост на артилеристите. А шпорите имат правилните футболисти за това. Унай Емери и Астън Вила показаха, че е възможно Арсенал да бъде надвит с правилния план за игра. И Постекоглу е забелязал това, дори и да има различен стил. Той знае, че смелостта ще бъде наложителна.

Вила и Байерн задушиха Арсенал, както и Уулвс за дълги периоди. Има недостатъци в бронята на Артета, защото неговият отбор е много структуриран в начина, по който играе. От една страна, това помага, но умните опоненти могат да намерят начини как да преборят отбранителната организация на артилеристите. Вила се възползва от това и създаде някои неочаквани проблеми, а топчиите трудно намериха решения. В реванша срещу Байерн планът на Томас Тухел за защита по различен начин отляво и отдясно спря играта на Арсенал и хората на Артета така и не се адаптираха.

Титлата няма да бъде решена този уикенд, но ако топчиите преодолеят Тотнъм, ще се поставят в много силна позиция. В същото време обаче шпорите имат всички инструменти да наранят своя съперник от Северен Лондон.

Материал на "Гардиън"

Превод на "Тема спорт"