Арсенал бе близо до сензационен обрат срещу Байерн Мюнхен в осминафиналите на Шампионската Лига, след като победи с 2:0 германците на техния "Алианц Арина".

С общ резултат 3:3 и гол на чужд терен обаче баварците продължават напред.

Отборът на Арсен Венгер обаче може да напусне турнира с високо вдигната глава, след като изигра перфектен мач от тактическа гледна точка и не допусна нито една индивидуална грешка.

Все пак тежката загуба от първия мач си каза своята дума.

Тази вечер Оливие Жиру вдъхна надежда на Арсенал с ранен гол в 3-та минута, а пет минути преди края Лоран Косиелни вкара втори гол. До края обаче нямаше време за трети гол.

Байерн от своя страна също изигра силен мач, като бе по-активният отбор, но бе сериозно затруднен от добре подредената защита на съперника, а вратарят на гостите Лукаш Фабиански направи няколко страхотни спасявания.

След като обаче не успяха да се разпишат, баварците трябваше да треперят в последните минути и да се чудят дали няма да се стигне до обратите като срещу Манчестър Юнайтед през 1999 година или срещу Интер преди три сезона.

Арсенал от своя страна за втори пореден сезон е само на гол от сензационен обрат, след като миналия сезон загуби с 0:4 от Милан в първия мач, а на реванша поведе с 3:0 още през първото полувреме, но без да стигне до така нужния последен гол.



В състава на Байерн Луис Густаво бе заел мястото на наказания Швайнщайгер, а Ариен Робен бе титуляр вместо контузения Франк Рибери. Арсен Венгер пък трябваше да се справя без контузените Джак Уилшър и Лукас Подолски. Противно на предположенията на английските медии обаче той не бе заложил на резервни футболисти и дори бе пуснал като титуляр отсъствалия повече от 6 седмици Киерън Гибс.

Надеждите на Арсенал да повтори невероятния обрат на Барселона вчера минаваха през ранен гол. За каталунците Лео Меси даде начало с гол още в 5-та минута. И сега "артилеристите" стигаха до дори още по-бърз гол.

В 3-та минута Аарън Рамзи започна атака,  Росицки с едно докосване изведе Тио Уолкът в наказателното поле и прострелното центриране на английския национал бе засечено отблизо в мрежата от Оливие Жиру.

Този гол обаче не притесни много домакините, които много бързо овладяха инициативата. Първо Тони Кроос отправи топовен удар от дистанция, но Лукаш Фабиански спаси. В 10-та минута след центриране от корнер топката дойде на пътя на Луис Густаво, който от петнайсетина метра стреля силно над вратата.

Играта продължи да се води предимно в половината на Арсенал, но гостите се защитаваха хладнокръвно и не допускаха сериозни опасности пред вратата си. В 25-та минута след постепенна атака Кроос стреля от границата на наказателното поле, но Фабиански улови.

В 30-та минута за първи път се появи колебание в отбраната на Арсенал и след като Мертезакер и Косиелни не успяха да изчистят топката Мюлер овладя и стреля от малък ъгъл, но разтърси мрежата от външната страна.

Две  минути по-късно обаче Арсенал за малко да вкара втори гол, много подобен на първия. Отново Уолкът центрира прострелно пред вратата и този път малко не достигна на Жиру да засече на втората греда.
 
Второто полувреме можеше да започне добре за Байерн, тъй като след грешка на Уолкът Робен започна индивидуална акция и я завърши с остър удар, при който топката облиза страничната греда. Малко след това Кроос стреля мощно и топката мина на половин метър от сглобката на гредите.

Десет минути след подновяване на играта Арсенал можеше да има изключително опасна контраатака, тъй като Тио Уолкът получи извеждащ пас. Съдията маркира засада, но на повторението се видя, че такава не е имало.

За Байерн Мюлер имаше на два пъти възможност да стреля. Първо извън наказателното поле не успя да притесни много Фабиански, а после след бързо изпълнен тъч нахлу непокрит в наказателното поле, но от малък ъгъл уцели тялото на последния защитник пред себе си. За разлика от Мюлер Луис Густаво показа много по-голяма прецизност и от 20 метра нанесе много техничен удар, който мина на педя от гредата. Байерн бе вдигнал оборотите и Робен поднесе на тепсия за Кроос пред наказателното поле, но за разлика от първия мач този път халфът стреля много слабо и неточно.

Точно в средата на второто полувреме Байерн имаше стопроцентово положение за гол. Томас Мюлер технично с петичка изведе Робен и той изскочи сам срещу вратаря. Фабиански обаче направи страхотно спасяване в корнер. След центрирането пък се получи меле в наказателното поле и Хави Мартинес отправи удар от пет метра, но уцели тялото на защитник пред вратата.

Играта на Арсенал не вървеше и двайсетина минути преди края Арсен Венгер извърши двойна смяна, като в игра влязоха Жервиньо и Алекс Окслейд-Чембърлейн на мястото на Уолкът и Рамзи. За Байерн пък Марио Гомес се появи вместо Манджукич.

В 75-та минута гостите стигнаха до добра атака. Дженкинсън нахлу по крилото и с ниско центриране намери Жиру в наказателното поле. Той обаче бе с гръб към вратата и не можа да стреля директно, а впоследствие залитна и не можа да поднесе към Касорла.

Три минути по-късно късметът бе на страната на Байерн, тъй като домакините се разминаха с втори гол. Касорла намери Жервиньо в наказателното поле и той много технично овладя между двама съперника, след това чукна покрай Нойер, но топката се търкули агонизиращо покрай вратата.

В 82-та минута и влезлият като резерва за Байерн Марио Гомес бе близо до гол. Той игра технично в наказателното поле и се освободи на чиста позиция. Силният му удар обаче бе блестящо спасен от Фабиански.

Пет минути преди края напрежението изведнъж рязко се покачи, тъй като Арсенал вкара втори гол. След центриране от корнер Косиелни се пребори с Хави Мартинес и с глава насочи топката неспасяемо до гредата.

До края Арсенал опита да натисне Байерн, но така и не успя да стигне до ново голово положение.

Байерн - Арсенал 0:2

0:1 Жиру 3
0:2 Косиелни 85


Байерн: Нойер, Лам, Ван Буйтен, Данте, Алаба, Хави Мартинес, Луис Густаво, Кроос (81 Тимощук), Мюлер, Робен, Манджукич (72 Гомес)

Арсенал:
Фабиански, Гибс, Мертезакер, Косиелни, Дженкинсън, Артета, Рамзи (72 Жервиньо), Росицки, Касорла, Уолкът (72 Окслейд-Чембърлейн), Жиру