Това лято бързоногите крила на Торино се разграбват като топъл хляб. Това не е изненада, понеже, както има един лаф, най-опасното оръжие на Биковете са рогата. Бъдещето на бразилеца Бруно Перес, автор на феноменалния гол във вратата на Ювентус, е все още неясно - от него се интересуват Порто и "Рома" (твърди се, че Вълците вече са спазарили заплата от 1 млн. евро, или с 630 000 евро повече от възнаграждението му в Торино), но все още ситуацията е неясна.

При Матео Дармиан обаче промяната е факт. 25-годишният италианец премина в Манчестър Юнайтед срещу трансферната сума от 18 млн. евро.

Пита се, кой ще спечели от този трансфер? Вероятно всички. Новината за новия Червен дявол в Англия възбуди феновете на Юнайтед. Повечето от тях не разбраха за кого клубът брои кръглата сума - очевидно, споменът от мача на англичаните срещу италианците на световното първенство, където Дармиан буквално разнищи отбраната на съперника, е отдавна избледнял от паметта на запалянковците. Повечето бяха подочули тази фамилия, други бяха гледали няколко мача с негово участие, и малцина имаха истинска представа за силните и слабите страни на италианския момък. Затова и многобройните обсъждания в Туитър бяха доста объркани: "Какъв е този Дармиан? Никога не съм чувал за него", "Youtube Scouting докладва, че той е нелош десен защитник", "Явно, не е много добър... ФИФА не лъже", "Абсолютно нищо не зная за него, но щом е добър за скуадра адзура, значи е по-добър от Рафаел и Валенсия" и т.н.

По повод на трансфера на Дармиан темата се въртеше повече около Антонио Валенсия, който почти цял сезон игра десен защитник, но не беше безупречен. След грешката в мача за купата с Арсенал, Рой Кийн нарече играта му "позорна", а самият еквадорец се извини на партньорите си и феновете в Инстаграм. В Ман Юнайтед вече вярват, че Дармиан ще играе по-надеждно от него. Обнадеждаващи са думите на един от най-добрите защитници на Италия Антонио Кабрини: "Дармиан може да стане ключово звено в италианската отбрана за много години напред".

Естествено, Матео Дармиан е готов да стане първият истински ценен италианец в историята на Манчестър Юнайтед, който да остави сериозна следа. Таиби, Сартори, Македа, Роси – никой от тях не успя да стане легенда на Червените дяволи. Може би единствено Масимо Таиби, само че думата легенда трябва да е в кавички.

Роден в предградие на Милано, Дармиан започва да рита в академията на Милан, и в началото усвоява ролята на централен защитник. На 16 години дебютира в основния състав, заменяйки Каха Каладзе в мача за купата срещу Бреша, а след още половин година се появява на терена и в мач от Серия А, сменяйки ветерана Джузепе Фавали. По това време в младежкото първенство е смятан за лидер и носи капитанската лента, като получава сравнения с Паоло Малдини и Кабрини.

Матео започва твърде решително, като не си позволява спад в представянето. Днес това звучи смешно, но по едно време Милан преценява, че Дармиан не е достатъчно добър за отбора и той се озовава в Падова, а после транзитно през Сицилия попада в Торино. Както показва времето, стъпката назад съвсем не е била напразно.

С времето Дармиан се измъква от централната зона в отбраната, защото енергията му има нужда от свобода. Именно на поста краен защитник неговите силни страни се разкриват с пълна сила. През сезон 2012/13 той става най-добрият по брой откраднати топки сред футболистите на петте европейски топ първенства (с 5,3 отнети топки на мач), а през 2013/14 попада в символичния отбор на Серия А като най-добър десен защитник в шампионата.

Сайтът за футболна статистика WhoScored подготви любопитна сравнителна таблица за постиженията му през миналия сезон:

Този сезон беше и най-силният, и най-стабилният за Матео. Той се представи чудесно в тактически план и се подготви за нов скок в кариерата. Той вече притежава всички качества за Висшата лига - отлична скорост, издръжливост и огромно желание да помага на атаката на своя отбор. Няма никакво съмнение, че Луис ван Гаал ще разчита на Дармиан в основния състав, така че за Антонио Валенсия ще се търси нова роля. Колкото до Рафаел, той е вече на сергията.

Наред с всичко друго, Дармиан е съкровище за треньора, предпочитащ универсални футболисти. Ван Гаал потрива ръце: "Аз обичам такива универсални футболисти като Уейн Руни. Когато работех с Едгар Давидс, го превърнах от ляво крило в опорен халф. Франк Рийкард беше флангови полузащитник, но при мен играеше в центъра." Можем да си представим как холандецът издевателства над Матео, но не бива да се съмняваме, че Дармиан ще се справи с всякаква задача. Той може да играе и на двата фланга, защото еднакво добре борави с двата крака

При евентуални проблеми в центъра, той ще се справи без колебание (миналият сезон веднъж му се наложи да го направи). Явно тактическата подготовка, която му е направил Джампиеро Вентура, ще стигне и за трима вангааловци.

Ако внезапно ви се стори, че той е суперфутболист без слаби места, не бързайте. Той е надежден в отбрана, много издръжлив и като цяло е свръхполезен, но все пак не е Кафу или Майкон. Често можете да забележите Дармиан в чуждата половина на терена, но далеч не всеки негов пробив носи полза. Той обича да атакува, но има доста хора, които могат да го правят по-добре - затова пък малцина са онези, които могат така качествено да се отбраняват. От друга страна, той е само на 25 години и може да усъвършенства всеки свой игрови компонент. За което можете да разчитате на него.


Материал на вестник "7 дни спорт"