Бившият аржентински нападател Ернан Креспо говори пред Фабрицио Романо от "Гардиън" за бившия си треньор в Интер Жозе Моуриньо и бившия си партньор в атаката на нерадзурите Златан Ибрахимович. Двамата сега са част от Юнайтер и като познавач на английския футбол Креспо смело прогнозира, че те ще превърнат Юнайтед в машина за победи.

Беше невероятно да работя със Златан Ибрахимович и Жозе Моуриньо в Интер. Те са двама родени победители със страхотен характер. Двама истински футболни хора. Феновете на Манчестър Юн наистина могат да гледат с надежда към бъдещето, защото вече имат двама души от световна класа в своя отбор - единият на пейката, а другият на терена. И двамата могат да върнат Ман Юнайтед отново към победите. Този манталитет на победители е нещо, което им липсваше за кратко по време на Дейвид Мойс и Луис ван Гаал, а Жозе Моуриньо е идеалният човек, който да им го върне. Той е човек, който винаги знае как да създаде нещо специално. Независимо къде е. В същото време Ибрахимович е нападател, който печели мачовете на своите отбори - толкова е просто.

Играх с него през сезон 2008/09. Тогава беше различен от това, което виждаме сега. Беше по-импулсивен, фантастичен шампион, който може да реши всеки мач, но тогава беше още млад, за да разбере важността си за целия отбор. Когато отиде в Пари Сен Жермен, видях, че той вече е много по-зрял и със страхотни взаимоотношения с много от играчите. Това беше Ибра, който вече е научил какво е значението му за тима в борбата за титлата в първенството и в Шампионската лига. 

Златан иска да спечели Шампионската лига на всяка цена

Един път го видях разстроен и му обясних колко важно е да останем заедно и да бъдем обединени заедно със съотборниците си. Казах му: "Златан, в Шампионската лига, ако сгрешиш веднъж, и си аут. Една лоша вечер е достатъчна и в тези моменти се нуждаеш от съотборниците ти, за да ти помогнат". По-късно явно разбра това и очевидно е, че беше много ценен в съблекалнята на ПСЖ. Спомням си него и Моуриньо в деня, в който спечелихме титлата в Серия А, бяха толкова щастливи. Те се прегръщаха, те се усмихваха, двама лидери, двама грешници, които точно са се отърсили от напрежението, натрупано през сезона. Беше специално чувство.

При тях двамата се нуждаеш от само секунда, за да ги разбереш. Един малък поглед, едно изречение. Най-специалното нещо при Моуриньо е способността да изгражда специална връзка с всеки един от играчите. Той винаги знае какво да каже на всеки след всеки мач, което е наистина впечатляващо. Така че той знае как да се справи и със Златан. Един път след загуба Ибра беше бесен. Трябваше само бегъл поглед, за да забележите колко гняв е събрал. Моуриньо отиде да говори с него и след само няколко секунди всичко беше различно. В следващия мач Златан беше дори по-мотивиран и беше най-добрият играч на терена. Отношенията ми с него бяха специални. Имаше един мач срещу Каляри, по време на който нещо не сработваше. Бяхме много зле и беше трудно да се каже дали наистина играем футбол. Аз само тичах напред-назад, а Златан беше ядосан на всички в отбора. Когато дойде при мен, за да ми каже нещо, аз само му отговорих: "Спокойно, Златан! Аз не съм някое младо момче, аз съм Ернан Креспо". И оттогава имаме фантастични взаимоотношения. 

На тренировки Златан винаги ми изработваше по 4-5 гола а след това по време на мач винаги вкарваше той. След всеки гол му казвах: "Ако беше ми подал, както на тренировка, щях да бъда голмайстор". И той се усмихваше, защото накрая той стана голмайстор на първенството. И междувременно се научи как да мисли повече и за останалите в отбора. Не се заблуждавайте, той е феномен. Няма късмет, че играе в ерата на Меси и Кристиано Роналдо, в противен случай щеше да е най-добрият футболист на своето време.

Отношенията ми с Жозе също са прекрасни. Той ме обожаваше. Вече беше мой треньор в Челси и още тогава казвах, че той ще бъде перфектен за Интер. И след това дойде и спечели всичко с отбора. Бях много доволен, когато той дойде в Интер, защото ме познаваше и знаеше, че не съм проблемен играч. Никога не съм се оплаквал, дори когато оставах на пейката. За мен той наистина е Специалния. Дори когато не играеш, той те подкрепя и те кара да се чувстваш важен. С мен се отнасяше наистина фантастично. Има един момент, който си спомням и който показва колко много той обича своите играчи. Беше последната ми година в Интер, вече бяхме спечелили титлата и нямаше напрежение. Беше последният мач Интер - Аталанта на "Сан Сиро". От клуба вече ми бяха съобщили, че няма да подновят договора ми. Нямах проблем с това, защото вече бях на 33 г. Въпреки това все още исках да допринеса с нещо за отбора. Не очаквах нищо, но изведнъж Моуриньо дойде при мен и ми каза: "Ернан, влизаш в игра, готов ли си?" Не го очаквах. Влязох в 65-ата минута и направих нещо невероятно - пробих отдясно, центрирах и Златан вкара със задна ножица. Ибра дойде при мен и ми каза, че съм фантастичен, а Моуриньо беше много развълнуван.

Златан и Жозе са невероятни хора и това според мен го доказва. Ще бъде прекрасно да ги гледам отново заедно.