Дербито на Манчестър вече не е това, което беше. От обикновен местен двубой, засенчван в Англия от много други градски дербита (Евертън - Ливърпул, Тотнъм - Арсенал), той вече е световен мегасблъсък между клубове с най-скъпите звезди. Легендата на Юнайтед Брайън Робсън и звездата на Сити от 70-те Питър Барнс разказват пред "Сън" какво е било манчестърското дерби по тяхно време.

Брайън Робсън

Когато дойдох в Юнайтед през 1981 г., дербитата далеч не бяха толкова свирепи. Сити се бореха в дъното, а след това и изпаднаха и няколко години дори не съм играл в дерби срещу тях. Сега нещата са напълно различни. И този мач може би ще е най-голямото дерби за всички времена. Новите собственици на Сити купиха много звезди, привлякоха Пеп Гуардиола и съперничеството между феновете също вече е много по-жестоко. Сега всичко се върти около мачовете между двата отбора. И това е страхотно за града.

Питър Барнс

Когато бях дете, дербитата винаги носеха един особен гръмотевичен заряд. Но също така това беше само местен заряд. Дербитата предизвикаха интерес само на местно ниво. Сега всичко е напълно различно, глобално. Целият свят е приковал поглед към дербито. И мисля, че особено за Пеп това ще бъде много важен мач. Може би един от най-важните в кариерата му. Това ще е истинското начало за неговото най-голямо предизвикателство, каквото е спечелването на Висшата лига. Защото тя е много силна. В нея не са само двата отбора от Манчестър - има още Челси, Ливърпул, Тотнъм, Арсенал - всички от тях привлякоха добри играчи. И това ще бъде много трудно за Пеп. 

Б.Р.: Със сигурност натискът е по-голям върху Пеп. Жозе вече е бил на върха във Висшата лига, а имаше добър старт на сезона. Вижда се и че самите фенове му се радват. Докато при Пеп с оглед на постиженията му с Барселона и Байерн сега всички очакват да спечели титлата. А това не е толкова лесно.

- Може ли съперничеството между Моуриньо и Гуардиола да се пренесе в Европа и да върне Англия към успехите в Шампионската лига?

Б.Р.: Задължително. Тъй като Пеп и Жозе ще се хванат за гушите в търсене на успехи. Това ще бъде съперничество като никое друго, поне в моя живот. Качеството несъмнено ще се повиши и мисля, че неминуемо ще дойдат и успехите в Европа. Но не трябва да забравяте и другите треньори - Конте, Клоп, Почетино, а и Венгер е още там, не забравяйте.

П.Б.: Събрани са най-добрите треньори от много години насам. В миналото имахме много велики мениджъри като Боби Робсън, Дон Реви, сър Алекс Фъргюсън, Бил Шенкли, Боб Пейсли и Брайън Клъф. Всички те бяха много различни един от друг, но всичките бяха страхотни. Спомням си как малко след като Сити ме продаде, треньори на двата отбора бяха Джон Бонд и Рон Аткинсън. А сега и двамата мениджъри са големи звезди с международни успехи. Това, което виждаме, е, че Манчестър отново е в центъра на вниманието. Връщаме се обратно към 60-те, когато с играчи като Боби Чарлтън и Джордж Бест от едната страна и с Колин Бел и Майк Самърби това беше един от най-зрелищните двубои в Англия.

 

Превод на вестник "7 дни спорт"