Нападателят на Манчестър Юнайтед Ромелу Лукаку е вдигнал стойността си с най-висок процент сред играчите от петте водещи първенства на Стария континент от месец юли насам, показва престижната класация на Футболната обсерватория (CIES), която е базирана в Швейцария.

Белгиецът е поскъпнал с цели 54% за последните три месеца и в момента е оценен на 158.5 милиона евро, след като наниза 11 гола в 10 мача за отбора си. Той вкарва средно на 82 минути.

Зад Лукаку остават Килиан Мбапе (ПСЖ), Пауло Дибала (Ювентус), Осман Дембеле (Барселона) и Алексей-Окслейд Чембърлейн (Ливърпул). Топ 10 се допълва от Неймар (ПСЖ), Маркъс Рашфорд (Манчестър Юнайтед), Кевин де Бройне (Манчестър Сити), Мохамед Салах (Ливърпул) и Джанлуиджи Донарума (Милан).

При Неймар "поскъпването" е "само" 28.4 милиона евро, но той достига стойност от невижданите 239.6 милиона евро, което е над платените от ПСЖ за него 222 милиона евро на Барселона. Учудващо е поскъпването на Осман Дембеле, който практически не успя да разкрие своя потенциал след трансфера си от Борусия Дортмунд заради тежката контузия, която получи в мача срещу Хетафе.

При изчисляване на данните са взети под внимание фактори като възраст, инфлация, трансферни суми, продължителност на договорите, представяне на топ ниво и други.