Клубовете от Висшата лига на Англия ще похарчат малко повече от 4 милиона паунда, за да се снабдят с достатъчно тестове за коронавирус. Това ще стане, за да може безпроблемно да се изпълни сезонът докрай.

Футбол на Албиона не се е играл от началото на март заради COVID-19, като близо 29 хиляди човека във Великобритания станаха жертва на заразата. След последната конферентна среща на футболните лица на Острова стана ясно, че отборите са в готовност да рестартират сезона пред празни трибуни в средата на юни.

Предстои ново решително събрание, което трябваше да се проведе в петък, но бе отложено и ще се състои най-рано в понеделник. Това стана ясно, след като премиерът Борис Джонсън насрочи за неделя своя брифинг, на който ще обяви новите мерки за борба със заразата.

Много от отборите планираха играчите да започнат да тренират на малки групи от следващата седмица, но все още не е ясно дали ще получат зелена светлина от правителството. За да бъде приет т.нар. проект рестарт, той трябва да бъде подкрепен от поне 14 клуба от Висшата лига.

Дискусиите за подновяването на сезона разглеждат дори идеята за намаляване на продължителността на полувремената. Това разкри пред BBC изпълнителният директор на Асоциацията на професионалните футболисти (PFA) Гордън Тейлър, c: "Играчите не са глупави. Те трябва да се убедят, че е безопасно да се завърнат, а това да бъде техен избор. Не знам какво ще ни донесе бъдещето, но знаем какви предложения бяха направени и какви идеи са поставени за обсъждане - възможността за повече смени, полувремената да не се играят пълни 45 минути, както и мачове на неутрални стадиони".

"Желанието е в идеалния случай да бъде запазена целостта на надпреварата. Това, разбира се, означава да има домакинства и гостувания. И всеки отбор да разполага със същата група от играчи, както преди прекъсването. Трябва да бъдат взети много решения, но преди всичко може ли сезонът да завърши и това да стане по безопасен начин?", заяви Тейлър.