Мейсън Грийнууд, наред с Ливърпул, е най-горещата тема на Острова. Този блестящ 18-годишен юноша на Манчестър Юнайтед, който се разписа в три поредни мача във Висшата лига. 

На "Вила Парк" той също не пропусна да вкара при разгромното 3:0. След края на сблъсъка репортерката на Sky Sports Кели Кейтс попита легендарния Рой Кийн какво бъдеще има това момче. А отговорът на ирландеца бе красноречив: "Невероятно."

Доста често в Англия има склонност да се следва едно и също маниакално моделиране, когато на сцената излезе подобен талант. Първи етап - силно вълнение. Втори - гневен обрат на събитията, след като тийнейджърът попадне под светлините на прожекторите и се превърне в основен двигател на медийната имплозия. След това нещо се променя за миг и изчезва...

Тук обаче е различно, защото Грийнууд е талантлив млад футболист, който всъщност не прилича на другите талантливи млади футболисти. Може би това обяснява защото хората имат желание да го сравняват с други играчи. Най-често срещан е Робин ван Перси. Има и нещо от младия Алън Шиърър с неговата сигурност и стрелкова мощ. Мейсън също е спокоен и безстрашен.

Добра отправна точка за сравнение е да се изброят играчите, на които младокът не прилича. Майкъл Оуен, Уейн Рууни и Роби Фаулър са прототипи на съвременния забързан английски нападател, който притежава майсторството на уличния футбол. А Грийнууд е по-елегантен и сигурен. И наистина, защо трябва да се тревожи за нещо? Никога не е имало по-добър момент да бъдеш тийнейджър в Манчестър Юнайтед.

Грийнууд е диамантът, който продължава да заслепява. Той вече има 9 гола във Висшата лига и изравни Уейн Рууни, който беше най-резултатният играч в една кампания преди да е навършил 19 години. А Мейсън има на разположение още 4 двубоя, за да запише собственото си име със златни букви в историята.

Висшата лига ни е дала невероятни реализатори през годините, които показаха рано-рано майсторството си пред противниковата врата. Но грандиозната форма на Грийнууд го прави най-плодовития 18-годишен младеж в историята на дивизията.

Статистиката на Мейсън е следната - 27 мача за първенство, 8 пъти титуляр, 999 минути на терена и 9 попадения. Това прави по гол средно на 111 минути - най-доброто постижение за нападател, който все още не е навършил 19. Грийнууд се възползва от всеки шанс и е най-младият играч на Юнайтед, който се разписва 3 пъти поред в първенството след Алекс Доусън през април 1958-а.

На 18 години Оуен стана един от най-смъртоносните млади нападатели през 1997/98. Той отбеляза 18 гола в лигата за Ливърпул за 3005 минути - или общо по попадение на всеки 167 минути. 

На следващия сезон подобри постижението си - 159 минути, но все още далеч от Мейсън. Друга легендарна фигура на "Анфилд" - Роби Фаулър, пък вкарваше средно по гол на 197 минути, преди да навърши 19. Уейн Рууни и постиженията му като тийнейджър също бяха издухани.

Подгответе сцената, защото Грийнууд е най-горещата тема на Острова. Той може да стреля с левия и десния крак и има бляскаво бъдеще пред себе си. Щом голямата уста Рой Кийн го казва, значи говорим за специално хлапе.


Материал на "Тема спорт"