Преди около пет години Луис ван Гаал заяви за Джеси Лингард, че е много доволен от развитието му и "има всички шансове да стане един от най-добрите в Европа". Днес думите на бившия треньор на Аякс, Барселона, Байерн и Юнайтед предизвикват насмешка, но и съжаление за един пропилян талант.

До момента Лингард има само три мача за Манчестър Юнайтед през сезона във Висшата лига, а най-интересното около името му е дебатът ще успее ли скоро да си намери нов отбор.

Тъжната констатация е, че за пет години Джеси се превърна от един от най-обещаващите млади играчи на "червените дяволи" във футболист на кръстопът, за когото е трудно да се повярва, че ще успее отново да възроди кариерата си.

През юли Лингард написа писмо до феновете с обичайните за него високопарни фрази - как иска да промени "човека в огледалото", колко обича клуба, който е неговият "дом, семейство и душа". Днес тези думи не значат нищо, а историята му е история за избледнял талант, който очаква вятърът да определи посоката му. Но колко от тези, които се пускат по течението, стигат до мястото, за което са мечтали? Просто животът е устроен така, че подобни неща се случват само в приказките.

Въпросът вече не опира до това дали, а кога Лингард ще си стегне багажа от "Олд Трафорд". Играчът вече загуби безвъзвратно и доверието на Оле Гунар Солскяер, въпреки че мениджърът бе склонен да му дава шансове отново и отново.

Само щрихираме статистиката на Джеси за последните четири сезона:

Сезон 2017/2018 - 13 гола и седем асистенции
Сезон 2018/2019 - пет гола и четири асистенции
Сезон 2019/2020 - 4 + 2
Сезон 2020/2021 - 0 + 0

"Вярвам в Джеси - каза Солскяер преди година и половина. - Да, той е в емоционална дупка. Да, той не е във формата, в която искаме да бъде. Но искам да го повторя отново: вярвам в Джеси. Той е способен играч. Когато се върне на предишното си ниво, Манчестър Юнайтед ще стане още по-силен."

Какво казва Оле сега: "Разчитам на Джеси, защото той все още е наш играч и работи усилено на тренировките. Но той нямаше късмет с контузиите и с този коронавирус. Не го е преболедувал още, но на няколко пъти беше в контакт с хора, дали положителни тестове. Ето защо Джеси пропусна толкова много мачове."

Но бърза проверка показва, че последната сериозна контузия на Лингард е била преди почти две години, когато бе извън терените за три седмици заради нараняване на подбедрицата.

Така че травмите му трудно могат да минат за основната причина за кошмарните статистики, малкото участия и слабата му форма. Загубената вътрешна конкуренция обаче няма как да не се отчете.

Бруно Фернандеш вече почти година е моторът на Юнайтед и играе на сходна позиция с тази на английския национал. Вие преценете какви са шансовете на Лингард да си върне обратно мястото в отбора. Отделно Джеси бе връхлетян от множество психологически проблеми.

През 2019 г. призна, че поради тежкото заболяване на майка си, е принуден да се грижи за 12-годишния си брат и 15-годишната си сестра. Заяви, че това му "изпива" цялата сила и концентрация и не може да се съсредоточи върху футбола. Наскоро му се роди и бебе, което само по себе си е прекрасно. Но Лингард говори и за другата страна на бащинството: "Да, много се радвам, че в семейството ни се появи още един член. Но сега всичките ми емоции отиват там. Когато вече си баща, всичките ти мисли са заети от детето. Не е лесно да превключваш от едно на друго."

Да прибавим и скандалите от всякакво естество - от посещенията на нощни клубове и попаденето му на първите страници на таблоидите как консумира алкохол до идиотската му поява в социалните мрежи в началото на пандемията, когато обяви, че модният му бранд пуска предпазни маски по 12 паунда бройката. "Предпочитам да се разболея, отколкото да си купя" - в този дух бяха много от коментарите.

Феновете на Острова повлияха още повече за "емоционалната дупка" на Джеси. За тези на противниците на Юнайтед - ясно. Но футболистът сякаш не получи достатъчно подкрепа и от своите.

Тръгна му прякорът Лингардиньо, а ежедневно в Twitter присмехулници от всякакъв калибър се подиграваха на провалите на футболиста. В началото даже на няколко пъти той реши да отговори на подигравателните сравнения с Роналдиньо:

"Феновете могат да правят всичко. Моята работа е да изляза на терена и да докажа на всички, които не вярват в мен, че грешат." Измина доста време, но не го е направил. Няма и да го направи.

Договорът му с Юнайтед изтича в края на сезона, а клубът ще се опита да се раздели с него още през зимата. Но засега липсва конкретика. Сред обсъжданите варианти са Шефилд Юнайтед, Реал Сосиедад и дори руският Зенит. Но всичко е в сферата на догадките и никой не е склонен да извади пари за англичанина. Всички заинтересовани сондират за наем.

Има и друг вариант, макар че е доста нереалистичен - Юнайтед да активира клаузата за удължаване на договора на футболиста до лятото на 2022-ра. Но да не забравяме, че Лингардиньо е играч, който не помирисва терен, но въпреки това прибира по 100 хиляди паунда всяка седмица.


Материал на Webcafe.bg