Потвърждението за преминаването на Амад Диало в Манчестър Юнайтед предизвика вълнение сред феновете, но за развитието на 18-годишния младеж ще е нужно търпение.

Мениджърът на Манчестър Юнайтед заяви, че все още обмисля дали Диало да играе за първия отбор или да го пусне да играе в отбора до 23 години.

"Виждам, че феновете имат големи очаквания към Диало и с право. Той е вълнуващ играч, с фантастични качества и с нетърпение очакваме да го развием. Важно е обаче да му дадем време да се аклиматизира. Все още обмислям дали да е в групата под 23 години или в първия отбор, ще видим", каза Оле.

Несъмнено обаче Диало притежава завладяваща комбинация от скорост и техника и има потенциала да заеме проблемното място по дясното крило на "червените дяволи". Той има отличен контрол над топката, нисък център на тежестта и впечатляващо ускорение, което означава, че ролята на фланга му подхожда най-добре.

По-силният крак на Диало е левият, но през повечето време в Аталанта играе отдясно. Една бъдеща атака с участието на Мейсън Грийнууд и Амад Диало би била кошмар за защитниците, защото и двамата използват еднакво добре и двата си крака.

Статистиката на Диало показва, че той е играч, който обича да играе с топката. Според статистиката на Wyscout, Амад прави средно по 9.01 дрибъла за 90 минути при 54,2% успеваемост. Това е доста високо съотношение за играчите на тази позиция. За сравнение Антъни Марсиал прави 7,06 за 90 минути при 51% успеваемост.

Подаванията на Диало също са по-добри, отколкото може да се очаква за играч, чиято игра е базирана основно на солова работа. Той прави средно по 44,48 подавания за 90 минути с 86% точност. А например Бруно Фернандес е със средно 49,73 подавания за 90 минути при 75,8% успех.

Първият път, когато се заговоря за играча е след един блестящ мач срещу Манчестър Сити в Младежката лига на УЕФА на 6 ноември 2019 г. Тогава Диало е фаулиран шест пъти, защото играчите на Сити не намират никакъв друг начин да се справят с него. В крайна сметка Аталанта печели с 1:0, а скаутите са впечатлени.

Що се отнася до отбелязването на голове Диало има 14 гола на младежко ниво. Головете му показват добра комбинация от позициониране, желание и добра работа с двата крака.

Това са нещата, които са накарали Юнайтед да извади 41 млн. евро за талантливия младеж.

Инвестицията е добра, защото Диало е изключителен талант, но все още има накъде да се развива.

Александър Линдарев, Gol.bg