Собствениците на Манчестър Юнайтед планират да се разделят с около 9,5 милиона акции, оценени на около 187 милиона долара (137 млн. паунда).

Юнайтед е пуснал дяловете си в продажба на стоковата борса в Ню Йорк във вторник вечер. Очаква се в клуба да не влезе нито стотинка от продажбата на акциите.

Ходът на семейство Глейзър идва само пет месеца след наложилото се отлагане на дербито срещу Ливърпул от Висшата лига заради масовия фенски протест около "Олд Трафорд", при който няколко от участниците дори успяха да пробият охраната и да нахлуят на терена преди мача.

Фенският протест пък дойде след провала на проекта за Суперлигата. В преговорите за създаването на новата лига сериозно участие имаше един от президентите на Юнайтед - Джоел Глейзър.

Акциите, пуснати на борсата, представляват осем процента от собствеността на семейството. След продажбата Глейзър ще продължат да държат мажоритарния пакет акции с 69% от собствеността и според запознати засега нямат намерения да се оттеглят от клуба.

Очаква се акциите да бъдат продадени на малко под това, на което стоковата борса ги оценява, заради големия им брой, уточнява webcafe.bg.

Собствениците на "червените дяволи" продават акции на клуба за втори път през 2021 година. През март Аврам Глейзър продаде негови акции на стойност 70 млн. паунда.