Гари Линекер беше митичен английски голмайстор, който игра в Барселона през 80-те години. Сега той е познат в страната си и като футболен коментатор. 

Пред испанския "Марка" той обяви кой е най-добрият футболист в света, очакванията си за развитието на каталунците и влиянието на коронакризата върху топпървенствата в Европа. 

"Аз не бях от онези играчи, които мразеха съперника. Разбрах и разбирам съперничеството между Реал и Барса, а не омразата. Подкрепям всички спортни вестници, защото в крайна сметка те предават ценностите на нашия спорт. Колкото повече има, толкова по-популярен ще бъде футболът и толкова повече бизнес ще има за всички", каза Линекер.

"Аз съм англичанин, но обичам Марадона и Меси. Вярно е, че са аржентинци, но причината е ясна - обичам футбола и това, което дадоха на играта, никой не може да го отрече. Без да ги сравняват, и двамата направиха неща, които ние, простосмъртните, дори не можем да си представим. Те ни дадоха щастие."

"Имаше и други величия, като двамата Роналдовци, например, но аз ги считам по-скоро за страхотни голмайстори. Диего и Лео правеха и правят във всяка игра по две или три неща, които нито аз, нито почти никой не е правил през цялата си кариера. Те играят „друг спорт“. Те виждат различни неща във футбола, доставят ми удоволствие, когато ги видя. Гледам техните пиеси и се чудя: „По дяволите, как го направиха?“ Фактът, че и двамата са аржентинци, не променя възприятието ми."

"И, бъдете внимателни, знам, че Диего нанесе много щети на Англия в онзи мач на Световното първенство в Мексико 86. Питат ме - "Вече сте му простили тази „Божия ръка“? Разбира се, да. Може би този, който още не съм забравил, е реферът (българинът Богдан Дочев). Сигурен съм, че видя тази ръка. Но мисля, че се страхуваше."

"Срещал съм Диего много пъти. Но на терена никога не съм виждал две толкова големи звезди. Понякога хората се влюбват в мен, когато казвам, че Меси е повече от Кристиано. Обичам и Роналдо. Уважавам го много, той също е гигант... но моето честно футболно мнение е, че не може да има сравнение кой е най-добрият. Заради нещата, които Лео прави. Въпреки това, дори ме боли да ги сравнявам, защото и двамата са гиганти."

"Много е глупаво мнението, че в Англия Лео не би могъл да успее. Толкова е глупаво, че го оборвам с факти: Лео е вкарал 27 гола в 35 мача срещу отбори от Висшата лига в Европа. Нещо историческо. Мисля, че само двама или трима играчи са подобрили този рекорд, играейки в Англия всяка неделя!"

"Гордея се, че LaLiga ме избра за посланик. За мен е чест. Страхотни млади играчи идват в Ла Лига в момента и това е важно, въпреки че сега Барса е в голяма финансова криза. Но Реал и Барса са две от големите световни марки в този спорт. Да, мисля, че Премиер лигата превъзхожда Ла Лига. Първенството в Испания беше по-добро през тези 10 години от кариерата на Меси там, но вече не е", заяви Линекер, цитиран от "Труд".